Ouderen die veel zitten of liggen hebben 83 procent meer kans om binnen 4,5 jaar te overlijden vergeleken met ouderen die niet zo vaak zitten of liggen. Dit concludeert Marjolein Visser, hoogleraar Gezond Ouder Worden bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en VUmc.
Overdag liggen of zitten ouderen gemiddeld 10,3 uur. Dat is meer dan de gemiddelde persoon in iedere andere leeftijdsgroep. Deze leefstijl eist zijn tol. Ook neemt de mobiliteit van deze ouderen sneller af. Visser onderzocht, in opdracht van het ministerie van VWS, de leefstijl van mensen ouder dan zestig jaar, met name hoeveel tijd men overdag zittend of liggend doorbrengt.
Hoger BMI
Ouderen die in de stad wonen, behoren 25 procent vaker tot de zogeheten sedentaire ouderen dan oudere die 'buiten' wonen. Ook ouderen met een hoger BMI vallen vaker in deze categorie dan lichtere ouderen. Ouderen die nog mobiel zijn of een partner hebben bewegen vaker dan alleenstaanden of minder mobiele ouderen.
Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten ouderen van 55 jaar minimaal vijf dagen per week, maar liefst dagelijks, een half uur matig intensief bewegen, zoals zwemmen, stevig doorwandelen of fietsen. 'Halen ze deze norm niet dan zijn ze lichamelijk inactief, maar dat is niet hetzelfde als sedentair,' zegt Visser.
'Ze kunnen bijvoorbeeld veel in of rond huis bewegen: in de tuin werken, de hond uitlaten, en huishoudelijke klusjes doen. Activiteiten die weinig energie kosten, en overdag liggend of zittend worden gedaan: die zijn bepalend voor een sedentaire leefstijl. Dus zelfs al haalt een oudere de norm van gezond bewegen, dan kan zo iemand toch een sedentaire leefstijl hebben. Met de risico’s die dit met zich meebrengt.'
- VU medisch centrum