BILTHOVEN - Twee ouderen zijn overleden nadat ze zalm hadden gegeten die besmet was met de salmonellabacterie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ziet bij de twee sterfgevallen een verband met de bacterie die in gerookte zalm van visfabrikant Foppen uit Harderwijk is aangetroffen.
Beide slachtoffers waren ouder dan 80 jaar. Bij een van hen is het zeker dat de salmonellabacterie de doodsoorzaak was, bij de ander moet dat nog worden bevestigd. Dat meldde Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, in het NOS Radio 1-Journaal.
550 zieken Tot nu toe zijn in Nederland zeker 550 mensen ziek geworden door de besmette zalm. Op basis van het grote aantal zieken door de uitbraak en vaste rekenmodellen schat het RIVM dat er uiteindelijk 17 mensen aan kunnen overlijden.
Ouderen De uitbraak heeft het RIVM verrast. De sterfgevallen komen echter niet onverwacht. Vaak gaat het om ouderen die bovenop andere ziekten besmet raken met de salmonellabacterie en dan diarree krijgen en uitdrogen. Het is dan niet altijd zeker of iemand door de salmonellabesmetting is overleden, zei Coutinho.
Supermarkt veilig lle zalmproducten die besmet zijn met de zeldzame bacterie Salmonella Thompson, zijn inmiddels uit de winkels gehaald. Het RIVM waarschuwt mensen er wel voor dat ze mogelijk nog besmette zalm in de vriezer of de koelkast hebben liggen. Die moet worden weggegooid. De zalm die nu in de supermarkt ligt, is wel goed, aldus het RIVM.
- ANP