De hoeveelheid schadelijke bacteriën en een toilet is vergelijkbaar met die in andere ruimtes in huis. Tot die conclusies komen onderzoeker van de San Diego State University.
De onderzoekers bestudeerden de microbiële gemeenschap op de vloer, toiletbril en zeeppomp in volledig gesteriliseerde toiletten. In eerste instantie keken ze ieder uur naar de oppervlakken en vervolgens dagelijks gedurende acht weken. "We verwachten dat darmbacteriën heel snel verspreid zouden worden door het doorspoelen van het toilet", vertelt onderzoeker Jack A. Gilbert. "Maar deze darmbacteriën overleven niet lang in een koude, droge, zuurstofrijke omgeving, dus onze verwachting was ook dat de huidbacteriën het snel over zouden nemen. En dat is exact wat we vonden."
Resultaten
De opeenvolging van microbiële gemeenschappen in het toilet begon met bacteriën uit de darmen en vagina. Kort daarna volgden huidmicroben. Opvallend is dat de 'leefgemeenschap' op de oppervlakken in het toilet heel stabiel is. "Het keert steeds weer terug naar hetzelfde eindpunt", aldus Gilbert.
Binnen vijf uur na de sterilisatie werd de microbiële gemeenschap op de verschillende oppervlakken meer vergelijkbaar en dat bleef gedurende de acht weken die daarop volgde het geval. Op de toiletbril in vrouwentoiletten vonden de onderzoekers vooral bacteriën uit de vagina, op de mannentoilet werd de toiletbril meer bewoond door darmbacteriën.
Ziekteverwekkers
Uiteindelijk was 68 tot 98 procent van de gevonden microben afkomstig van de huid of buitenaf. Slechts 0 tot 15 procent betrof poepbacteriën. Dit maakt volgens Gilbert een (publiek) toilet niet gezonder of minder gezond dan je eigen huis. "Die gezondheid wordt vooral bepaald door de aanwezigheid of relatieve overvloed aan ziekteverwekkers. Een toilet per definitie ongezond noemen is dus niet nodig, maar gezond is ook niet per se correct."
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Applied and Environmental Microbiology.
- Science Daily