'Te weinig actie tegen salmonella'

Getty Images

Bij grote salmonella-uitbraken in voedsel weten de meeste Nederlanders dat je er goed ziek van kunt worden. Toch neemt een meerderheid niet genoeg hygiënemaatregelen. Dat is de uitkomst van een steekproef onder ruim 1000 mensen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), schrijft Metro.

"Na de laatste grote Salmonella-uitbraak met besmette zalm, eind september 2012, hebben we deze steekproef opgezet. We wilden weten in hoeverre mensen adviesmaatregelen opvolgen om infectie met salmonella te voorkomen", zegt Desirée Beaujean, de gezondheidswetenschapper van het RIVM die de steekproef opzette.

Ze is verbaasd over de uitkomst. "Je ziet dus dat mensen heel goed weten dat je van salmonella ernstig ziek kunt worden, maar dat ze het vervolgens niet zo nauw nemen met de keukenhygiëne en de producten niet weggooien. Tien procent van de ondervraagden had zalm in huis. Zes van hen aten dit product op."

Bacterie

Mensen raken vooral met de salmonellabacterie besmet door het eten van onvoldoende verhitte eieren en varkensvlees, of door direct contact met (besmette) dieren. De bacterie kan zorgen voor buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, koorts, hoofd- en spierpijn. Bij risicogroepen kunnen de gevolgen groter zijn.

Bron 
  • Metro