Keukenspullen zoals messen en raspen kunnen bacteriën verspreiden tussen verschillende soorten producten. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Georgia.
Slechte hygiëne en verkeerde voedselbereiding kunnen tot voedselvergiftiging leiden. De onderzoekers wilden weten in hoeverre er via een mes of rasp kruisbesmetting kan plaatsvinden, waarbij het ene product een ander product besmet met E.coli- of salmonellabacteriën.
De onderzoekers besmetten daarom expres verschillende groenten en vruchten met deze bacteriën. Ze sneden de producten met een mes of raspten ze. Vervolgens werden het mes en de rasp, zonder deze eerste af te wassen, gebruikt om andere producten fijn te snijden en raspen.
Bacteriën
Zowel messen als raspen bleken de bacteriën over te brengen op andere groenten en fruit. Het verschilde wel per product hoeveel bacteriën er overgebracht werden. “Bij bijvoorbeeld tomaten zagen we een hogere besmettingsgraad bij de messen dan wanneer we aardbeien sneden”, zegt hoofdonderzoeker Marilyn Erickson. Andere testen toonden aan dat ook borsteltjes en schillers bacteriën van het ene naar het andere product kunnen verspreiden.
“We weten niet precies waarom er verschillen zijn tussen de productgroepen. Maar we weten wel dat als er eenmaal een ziekmakende bacterie op voedsel zit, het moeilijk is om deze er weer van af te krijgen”, aldus Erickson.
Eerst afwassen
Volgens de onderzoekers weten veel mensen niet dat kookgerei bacteriën kan verspreiden. Ze adviseren om (schil)messen, raspen en andere keukenhulpjes telkens schoon te maken voor gebruik.
De resultaten van het onderzoek verschenen in Food Microbiology.
- WebMD