Onderzoek thuistest baarmoederhalskanker

Getty Images

NIJMEGEN - Het UMC St Radboud start met een onderzoek naar een thuistest voor baarmoederhalskanker. Bij elke oproep voor een uitstrijkje doen 250.000 vrouwen niet mee aan de screening. Juist in deze groep ontstaat uiteindelijk meer dan de helft van alle baarmoederhalskanker.

Vandaar dat de Gezondheidsraad de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opriep om te onderzoeken of een thuistest het aantal deelnemers aan de screening kan vergroten. 34.000 vrouwen die in 2008 werden opgeroepen voor een uitstrijkje, maar daar toen geen gebruik van hebben gemaakt, worden voor dit onderzoek uitgenodigd.

Thuistest
"De thuistest is uitsluitend bestemd voor vrouwen die in 2008 werden opgeroepen, maar toen, om welke reden ook, niet hebben gereageerd.", legt onderzoeksleider Ruud Bekkers uit. "De test vervangt het gebruikelijke uitstrijkje niet, maar komt als extra toevoeging. We zijn benieuwd wat het onderzoek uiteindelijk gaat opleveren."

De thuistest kijkt naar de aanwezigheid van hoog risico typen van het humaan papillomavirus, die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Omdat het tien tot vijftien jaar duurt voordat een infectie met het virus tot baarmoederhalskanker leidt, is de screening behoorlijk effectief. Vind je het virus op tijd en wordt een voorstadium van baarmoederhalskanker ontdekt, dan is met de juiste therapie te voorkomen dat de kanker daadwerkelijk ontstaat.

Baarmoederhalskanker
Elk jaar krijgen 700 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker en jaarlijks overlijden 200 tot 250 vrouwen aan de ziekte. Dat aantal is relatief laag, mede dankzij het bestaande bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker, waarin vrouwen eens in de vijf jaar een uitstrijkje laten maken. Zonder screening, zo stelt de Gezondheidsraad in het advies, zou het aantal vrouwen dat aan baarmoederhalskanker overlijdt minstens twee keer zo groot zijn.

Het onderzoek begint op 19 september en loopt door tot maart 2012.

Bron 
  • Radboudumc