In de winter hebben kinderen vaker last van ademhalingsproblemen tijdens de slaap. Lang werd gedacht dat astma en allergie hier verantwoordelijk voor waren, maar virussen zijn de boosdoeners.
Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd aan het Pediatrisch Slaapcentrum aan de Universiteit van Tel Aviv. De virussen zorgen voor de variatie in slaapgeraleerde ademhalingsproblemen in de verschillende seizoenen. Dat schrijven zij in het tijdschrift Sleep Medicine.
Winter
"Uit de praktijk weten we dat kinderen met een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis er in de koudere maanden slechter aan toe zijn", aldus onderzoeker Riva Tauman. "We hadden echter niet verwacht dat deze trend niet samenhing met astma en allergieën."
Stoornis
Slaapgerelateerde ademhalingsstoornis is een verzamelterm voor verschillende aandoeningen waaronder obstructief slaapapneu. Op de lange termijn krijgen kinderen met deze problemen te maken met verminderde groei, hart- en vaatziekten en cognitieve problemen.
Onderzoek
Tauman en zijn collega's bestudeerde 2000 kinderen die naar een slaapcentrum werden doorverwezen in verband met slaapgerelateerde ademhalingsproblemen tussen 2008 en 2010. Net als in een eerder onderzoek vonden zij dat de stoornis meer problemen gaf in de winter, vooral bij kinderen jonger dan 5 jaar.
Daarnaast zagen zij dat piepen en astma geen invloed had. Daarom zien de onderzoekers virussen als de oorzaak, deze komen meer voor bij jonge kinderen en tijdens de koudere maanden.
Zomer
De onderzoekers schatten dat als kinderen alleen in de winter getest zouden worden op slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen er 7 procent vaker een diagnose zou worden gesteld. Tauman: "Als een kind in de winter bij het slaapcentrum komt met een milde vorm van de aandoening, is het misschien niet nodig om hem te behandelen. Hij voelt zich automatisch weer beter in de zomer. Milde symptomen in de zomer, worden waarschijnlijk wel erger in de winter."
- Science Daily