Zwangerschapskwaaltjes

Van misselijkheid tot bekkenpijn

Zwangerschapskwaaltjes
Getty Images

Zwanger zijn heeft natuurlijk niet alleen leuke kanten. Het brengt ook verschillende lichamelijke ongemakken met zich mee. Zwangerschapskwalen zijn bijna niet te voorkomen, maar er zijn wel een aantal tips hoe je ermee om kunt gaan.

Misselijkheid

Blijf 's morgens nog even op bed liggen en neem een beschuitje met een kopje thee. Eet meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid voedsel en drink veel water of thee. Ook koolzuurhoudende dranken, zoals spa rood, kunnen helpen.[ITEMADVERTORIAL]

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes, zo'n 70 procent van de vrouwen heeft er last. Vaak speelt het aan het begin van de zwangerschap op, maar als de bevalling nadert is het een veelgehoorde klacht.

Het kauwen op rauwe amandelen is een beproefd huismiddel tegen brandend maagzuur. Ook het aanpassen van eet- en drinkgewoonten kan verlichting bieden. Bij de drogist of apotheek zijn geneesmiddelen verkrijgbaar die het maagzuur neutraliseren en ook tijdens een zwangerschap gebruikt mogen worden. Check voor de zekerheid wel altijd de bijsluiter voor gebruik.

Obstipatie

Doordat je darmen trager gaan werken, kun je last krijgen van verstopping. Gebruik geen laxeermiddelen, maar schakel over op vezelrijke voeding.

Eet bijvoorbeeld zemelen, volkorenbrood, rauwkost en noten en drink verse sinaasappelsap. Als een vezelrijk dieet niet helpt, kun je lactulose of een ander stimulerend middel gebruiken (wel in overleg met de drogist of apotheker) of contact opnemen met je huisarts. 

IJzertekort

Door een tekort aan ijzer kun je je futloos en vermoeid gaan voelen. Ook zie je vaak bleker dan normaal. Eet in dat geval ijzerrijke voeding, zoals spinazie, muesli en appelstroop. Wees matig met 'ijzervreters' als koffie en thee. Sommige vrouwen hebben baat bij een ijzerverhogende kruidendrank (drogist). Ook de dokter kan helpen. De geneesmiddelen van de laatste veroorzaken wel vaak verstopping.

Meer vaginale afscheiding

Zolang de afscheiding geen vreemde kleur krijgt, slecht ruikt of voor irritatie zorgt, is er niets aan de hand. Gebruik bij voorkeur geen inlegkruisjes, maar katoenen onderbroeken die je regelmatig verschoont. Als de afscheiding verkleurt, stinkt of irriteert, kun je een schimmelinfectie hebben. Raadpleeg dan je huisarts.

Bloedend tandvlees

Poets je tanden extra zorgvuldig. Flos tussen je tanden en gebruik een tandenstoker. Verder kun je je tandarts om een speciale behandeling vragen, die het bloeden voorkomt.

Duizeligheid

Neem voldoende rust en wees bedacht op een mogelijk ijzertekort. De verloskundige test dit meestal.

Spierkramp

Probeer de kramp te verlichten met een warm bad, een glas melk (calcium) of strekoefeningen.

Vermoeidheid

Neem voldoende rust. Probeer tijd te maken voor een middagslaapje. Zeker als je met verlof bent, moet dit lukken.

Pijnlijke borsten

Sommige vrouwen vinden het prettig om iets warms op hun borsten te leggen, anderen hebben juist liever een ijszak.

Stemmingswisselingen

Schaam je er niet voor als je om niets gaat huilen of lachen. Het zijn de hormonen en het hoort er allemaal bij.

Bekkenpijn

Ga bij bekkenpijn zo snel mogelijk naar een fysiotherapeut. Beweging is nodig om spieren op sterkte te houden en spierzwakte te voorkomen. Rust is van belang om banden en kapsels te sparen en zo verergering van klachten te voorkomen.

Het is heel belangrijk dat je goed op jezelf let. Ga niet door tot het uiterste, maar ga liggen als je lichaam dat vraagt en neem rust als je voelt dat het nodig is.

Auteur