Mag je ijs eten als je zwanger bent?

Kies in het buitenland bij voorkeur voor verpakt ijs

Getty Images

IJs is een lekkere koude traktatie op een warme dag. Zeker als je zwanger bent, kun je daar extra van genieten. Maar mag je eigenlijk alle soorten ijs wel hebben als je zwanger bent? Wie Google er op na slaat, komt veel verschillende adviezen tegen. Wat is er waar en hoe zit het nou echt?

Het klopt dat tot voor een aantal jaren zwangeren werd afgeraden om softijs te nemen, omdat het de kans op een voedselinfectie zou verhogen. Het RIVM heeft echter eind 2016 dat advies bijgesteld. Uit onderzoek bleek dat dit geen risico meer inhield. En daarom is softijs verwijderd uit het lijstje met risicoproducten voor zwangeren. Maar niet alle websites houden dit soort gewijzigde adviezen bij en veranderen de teksten. Vandaar dat je het oude advies nog terugvindt op verschillende sites. Lekker verwarrend! Als je zwanger bent, kun je dus gerust genieten van een softijsje. Ook van waterijs, sorbet, roomijs en schepijs trouwens.

Waarom zou speciaal softijs een probleem zijn?

Softijs wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk en is daardoor in principe veilig om te eten als je zwanger bent. Wel is het zo dat de machines schoon moeten zijn en de ijsmaker hygiënisch moet werken. Anders kunnen in de machines restjes melk achterblijven waarin de listeriabacterie kan zitten. Ook van restjes softijs die een tijdje op kamertemperatuur zijn, houdt de listeriabacterie. Voor de hygiëne heeft Nederland speciale regelgeving en ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit checkt. In principe wordt op het voorkomen van een nabesmetting goed gecontroleerd.

IJs in het buitenland

De hygiëne van schep- en softijs in het buitenland kan twijfelachtiger zijn. Je kunt je voorstellen dat vriezers en koelingen er niet voortdurend koud genoeg zijn. Zeker ook bij stalletjes op straat. En niet overal wordt even hygiënisch gewerkt. Vermijd daarom in die landen schepijs of softijs dat lang bewaard is. Sluit het liefst aan in de rij van een drukbezochte ijssalon. Dat is veiliger dan dat je ijs koopt bij dat leuke karretje dat al uren op een zonnig plein staat. Vertrouw je de hygiëne toch niet, neem dan geen softijs- of schepijs. Een voorverpakt ijsje is dan een veilige keuze.

IJs met alcohol

Er is nog een categorie ijs waarmee je op moet passen als je zwanger bent. Dat is ijs met alcohol. In GinTonic ijs of dat verfrissende limoncello-ijs kan het alcoholpercentage wel oplopen tot 5-6 procent. IJs met alcohol kun je dus beter niet nemen. De werking van alcohol en het negatieve effect op je baby vermindert niet door het te verwerken in ijs. Ook niet in voorverpakt ijs. Het advies is om helemaal geen alcohol te gebruiken als je zwanger bent (en als je zwanger wilt worden).

Zelf ijs maken? We hebben wat recepten voor je geselecteerd:

Zin in meer? Vraag hier het gratis boekje met 15 heerlijke ijsrecepten aan.

Bron: boek Eet als een expert, Zwanger! Van I’m a foodie

 

Bron 
  • Voedingscentrum
  • RIVM