Zwanger en griep: welke middelen kan ik gebruiken?
Heb je griep? Dan kun je last krijgen van verschillende klachten. Denk bijvoorbeeld aan koorts, spierpijn of hoofdpijn. Maar wat is griep nu eigenlijk, en hoe ga je ermee om als je zwanger bent of borstvoeding geeft? Moeders van Morgen - onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb - legt het uit.
Griep is een ziekte van de luchtwegen. Griep ontstaat door een virus, ook wel het influenzavirus genoemd, dat vooral in de winter vaak voorkomt. Het is besmettelijk. Als je het griepvirus oploopt kun je het doorgeven aan anderen door te praten, hoesten en niezen. Dit komt doordat druppeltjes snot, slijm en speeksel met het virus daarin vrijkomen. Als iemand anders deze druppeltjes inademt, kan die persoon ook ziek worden. Je kunt het ook overdragen via de handen.
Hoe weet je of je griep hebt?
Het is niet altijd duidelijk of iemand verkouden is of griep heeft. Dit komt doordat de klachten die je krijgt erg op elkaar lijken. Meestal krijg je bij griep last van snotteren, koorts, hoofdpijn, spierpijn en/of keelpijn. Het belangrijkste verschil tussen verkoudheid en griep is dat de klachten bij verkoudheid minder erg zijn. Als je bijvoorbeeld hoge koorts krijgt, is de kans groot dat je griep hebt.
Zwanger en griep: wat kun je doen?
Meestal geneest griep vanzelf binnen één tot drie weken. De klachten die je van griep krijgt kun je behandelen. Als je je suf voelt, benauwd bent, verward voelt of steeds zieker wordt is het belangrijk dat je de huisarts belt.
Als je last van koorts of pijn krijgt, kun je paracetamol gebruiken. Probeer het zo kort mogelijk te gebruiken en in een zo laag mogelijke hoeveelheid die wel werkt. Als dit niet genoeg helpt kun je contact opnemen met je huisarts of verloskundige. Afhankelijk van hoever je in de zwangerschap bent, kun je andere pijnstillers gebruiken.
Bij een verstopte neus kun je proberen te stomen of je hoofdkussen hoger te leggen. Als dit niet genoeg helpt, kun je neusdruppels of neussprays gebruiken. Let op: niet alle varianten kun je tijdens de zwangerschap gebruiken. Kies het liefst voor een neusspray met een zoutoplossing. Een neusspray met xylometazoline kan ook, maar gebruik deze niet langer dan zeven dagen achter elkaar.
Als je last hebt van keelpijn kun je proberen om koud water te drinken, op een snoepje te zuigen of minder te praten. Helpt dit niet voldoende? Dan zijn er een paar hoestdranken en tabletten die tijdens de zwangerschap mogen, zoals Mucoangin en Trachitol.
Wat kun je doen als je borstvoeding geeft en griep hebt?
De tips en middelen die hierboven zijn genoemd, zijn ook geschikt als je borstvoeding geeft. Het verschil is dat er iets meer kan. Zo kun je als je borstvoeding geeft NSAID’s zoals diclofenac en ibuprofen gebruiken voor pijn en koorts. Voor keelpijn kun je ook Strepfen-producten gebruiken.
Kun je de griepprik krijgen tijdens de zwangerschap?
Tegenwoordig kun je als je zwanger bent de griepprik krijgen. Pasgeboren baby's zijn extra kwetsbaar voor griep. Ze hebben een hoger risico op ziekenhuisopname. Als je de griepprik tijdens je zwangerschap krijgt, is je baby meteen vanaf de geboorte beter tegen griep beschermd. Het maakt de kans kleiner dat je baby ernstig ziek wordt van griep. Ook voor een zwangere vrouw heeft de griepprik nut. Zwangere vrouwen moeten namelijk vaker naar het ziekenhuis voor griep dan vrouwen die niet zwanger zijn. De griepprik wordt in andere landen al langer aangeboden. In deze landen is gebleken dat de griepprik geen negatieve invloed heeft op de zwangerschap of baby.
Welke middelen kun je gebruiken rondom de zwangerschap?
Ken jij de MediMama-app al? Hiermee vind je eenvoudig en snel overzichtelijke informatie over de veiligheid van zelfzorgmiddelen tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode. Download de app gratis in alle appstores.
Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.