Borstvoeding: wat is waar?

Over venkelthee en hangborsten

Getty Images

Als je net bevallen bent, krijg je als kersverse moeder vaak nogal wat tips en goedbedoelde adviezen. Zo ook over borstvoeding. De één adviseert je bij krampjes venkelthee te drinken en weer een ander weet je haarfijn te vertellen dat je nooit chocolade mag eten als je borstvoeding geeft. Maar wat is nu echt waar?

Vrouwen die borstvoeding geven doen er goed aan venkelthee te drinken

Vroeger werd er nogal eens geadviseerd om venkel- en anijsthee te drinken. Venkelthee zou de darmkrampjes verminderen en anijsthee de melkproductie bevorderen. Tegenwoordig luidt het advies voor zwangere vrouwen om geen venkel- en/of anijsthee te drinken. In de thee zitten stoffen die mogelijk schadelijk zouden kunnen zijn voor baby's.

Chocolade veroorzaakt darmkrampen bij je baby

Een pasgeboren baby zal altijd krampen hebben, simpelweg omdat de darmen nog niet rijp zijn. De ene baby zal er meer last van hebben dan de andere. Veel moeders kunnen dan ook alles eten zonder dat hun baby daar last van heeft. Heb je chocola gegeten en heeft je baby duidelijk meer krampen? Dan kan het goed zijn dat je baby het toch minder verdraagt. Dit kan bij meerdere producten optreden zoals bijvoorbeeld kool, uien of sinaasappels.

Van borstvoeding krijg je hangborsten

Veel vrouwen roepen waarschijnlijk direct: WAAR! Maar of je nu borstvoeding geeft of niet, na een zwangerschap en bevalling worden borsten meestal wat slapper. Tijdens de zwangerschap groeit klierweefsel in de borsten. Hierdoor gaan ze er groter uit zien. Na het geven van borstvoeding komt dit weer in een rustfase en neemt het vetweefsel toe. Sommige vrouwen krijgen dan hun 'oude' borsten weer terug, bij andere blijven ze wat kleiner of juist groter.

Borstvoeding geven doet pijn

Als je je baby op de juiste manier voedt, doet het geven van borstvoeding geen pijn. In het begin kan het even zeer doen, maar al snel zal je hier geen last meer van hebben. Door een verkeerde manier van aanleggen kun je last krijgen van borstontstekingen of tepelkloven. Zorg dan ook dat je goed voorbereid bent als je van plan bent borstvoeding te gaan geven en vraag je kraamverzorgster je te helpen in de kraamweek. Krijg je toch problemen? Raadpleeg dan een lactatiedeskundige.

'Baby's die borstvoeding krijgen huilen meer'

Ja, zeggen Britse experts van de Medische onderzoeksraad in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de wetenschappers is humeurigheid volkomen normaal bij baby's en is het hun enige manier om te communiceren. Vaak wordt het huilen verkeerd begrepen en hebben ze geen honger, maar zijn ze moe.

Borstvoeding maakt jongens slimmer

Wetenschappers van het Telethon Institute for Child Health Research in Subiaco bestudeerden de studiecijfers van duizend 10-jarigen in het westen van Australië. Daaruit concludeerden ze dat jongens die minimaal zes maanden borstvoeding kregen hogere cijfers scoorden op 10-jarige leeftijd dan leeftijdsgenoten die flesvoeding kregen.

 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Kenniscentrum Borstvoeding