Hoe (on)gezond is mozzarella?

Dit is het verschil tussen mozzarella en burrata

Caprese op een bord, oftewel mozzarella, tomaat en basilicum met olijfolie
Getty Images

Mozzarella is een witte, zachte kaas met een rekbare textuur. De kaas is misschien wel het bekendste als het gerecht caprese met tomaat, basilicum en olijfolie. En mozzarella kan natuurlijk ook goed op een pizza, sandwich of door een salade. Maar hoe (on)gezond is mozzarella?

Mozzarella kaas kent zijn oorsprong in Italië waar het voor eerst werd gemaakt van buffelmelk. Tegenwoordig wordt de witte kaas wereldwijd geproduceerd, het grootste deel van koemelk.

Mozzarella wordt gezien als een gezondere kaas en staat in de Schijf van Vijf. In vergelijking met andere kazen bevat mozzarella minder vet en kilocalorieën. Ook zit het boordevol gezonde voedingsstoffen: mineralen als zink, calcium, fosfor en magnesium. Daarnaast is het rijk aan vitamines en past dus prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. 

De voedingswaarde van mozzarella

In 1 plak (25 gram) mozzarella zit:

  • 63 kcal energie
  • 4,9 gram vet
  • 3,2 gram verzadigd vet
  • 0,2 gram koolhydraten
  • 0,2 gram suikers
  • 0 gram vezels
  • 4,7 gram eiwit
  • 0,3 gram zout

In de supermarkt zijn verschillende varianten verkrijgbaar. 'Mozzarella di bufala' oftewel buffelmozzarella die gemaakt is van buffelmelk en de mozzarella gemaakt van koemelk. Buffelmozzarella is romiger en voller van smaak dan de variant met koemelk. Ook verschillen ze van kleur én in prijs. Buffelmozzarella is een stuk duurder dan de versie met koemelk.

Beide kazen worden gemaakt door wei en stremsel aan melk toe te voegen. Hoe verser de kaas, hoe lekkerder!

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata? 

Momenteel is in Nederland burrata heel populair. Niet alleen in restaurants, maar ook thuis wordt het door velen regelmatig op tafel gezet. Maar wat we in Nederland serveren als burrata daar halen de Italianen hun neus voor op zoals onlangs te zien was in een uitzending van het programma de Keuringsdienst van Waarde. Echte Italiaanse burrata - onstaan in Puglia - wordt namelijk met de hand gemaakt met verse melk, zonder conserveringsmiddelen en is niet verkrijgbaar in een supermarkt. Echte burrata is maar kort houdbaar. De burrata die in Nederland in de supermarkt te koop is, is simpelweg mozzarella met room erin. En wordt door de Italianen nep-burrata of imitatieburrata genoemd. De roots van mozzarella liggen ook in een andere regio (Campania) van Italië dan die van burrata.

Hoe moet je mozzarella bewaren?

Mozzarella moet je in de koelkast bewaren in een luchtdichte verpakking of plasticfolie. Verse mozzarella moet in de vloeistof of pekel bewaard worden om de zachte textuur te behouden. Je kunt het zo'n veertien dagen bewaren in de koelkast. Hoe moet je mozzarella bewaren?

 

Auteur 
Bron 
  • Keuringsdienst van Waarde
  • Voedingscentrum
  • Gezondheid.be