Straks meer betalen voor minder zorg?
Veel Nederlanders zijn onvoldoende op de hoogte van hun zorgverzekering voor 2025. Van de meer dan 2.600 deelnemers aan de Nationale Zorgverzekering Kennisquiz gaf bijna een kwart foute antwoorden op essentiële vragen over hun verzekering. Door dat gebrek aan kennis, betaal je straks meer voor minder zorg.
Zo denkt één op de vijf ondervraagden dat bijvoorbeeld fysiotherapie altijd uit het basispakket wordt vergoed, terwijl dat niet zo is. Een bezoekje aan de fysio kan dan veel duurder uitpakken dan verwacht, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Zorgverzekeringwijzer.nl.
Acceptatie basisverzekering bij ziekte
Bijna één op de drie respondenten denkt ten onterecht dat zorgverzekeraars mensen kunnen weigeren voor de basisverzekering als zij ernstig ziek zijn. Hierdoor blijven veel mensen uit angst bij hun huidige verzekeraar. In werkelijkheid is dit niet zo: zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering, ongeacht hun gezondheidstoestand. Iedereen in Nederland heeft recht op een basisverzekering. Ook als je ernstig ziek bent, kun je overstappen. Bovendien mogen verzekeraars geen hogere premie vragen. De gezondheidstoestand mag het overstappen niet belemmeren.
Lees ook: betaalt je zorgverzekering voor afslankmiddelen?
Misverstanden onder alle leeftijden
Ook brengt het onderzoek opvallende verschillen tussen leeftijdsgroepen aan het licht. De resultaten tonen aan dat jongeren van 18-25 jaar de meeste foute antwoorden geven met 40 procent onjuiste antwoorden. Naarmate de leeftijd stijgt, wordt de kennis van zorgverzekeringen iets beter.
● 18-25 jaar: 75 procent weet niet bij welke polis vrije zorgkeuze hoort en 33 procent denkt onterecht dat ze geweigerd kunnen worden door een verzekeraar vanwege een ernstige ziekte.
● 26-35 jaar: 44 procent weet niet wat er in het basispakket zit en 37 procent denkt onterecht dat je eigen risico betaalt bij een huisartsenbezoek.
● 46-55 jaar: 34 procent denkt dat overstappen bij een ernstige ziekte niet mogelijk is.
● 66-75 jaar: 35 procent is niet op de hoogte van keuzevrijheid en 25 procent denkt ten onrechte dat ze zelf hun oude verzekering moeten opzeggen.
Gebrek aan kennis heeft gevolgen voor gezondheid en kosten
Het gebrek aan kennis over zorgverzekeringen kan niet alleen gevolgen hebben voor de gezondheid, maar ook voor de portemonnee van consumenten. 16 procent van de respondenten denkt dat een bezoek aan de huisarts onder het eigen risico valt. Dit kan leiden tot het uitstellen van cruciale zorg. Door te laat naar de huisarts te gaan, wordt een vroegtijdige diagnose gemist, wat de kans op succesvolle behandeling aanzienlijk verkleint en zowel financiële als emotionele kosten verhoogt. Andere vergoedingen, zoals fysio, brillen en hoortoestellen vallen onder de aanvullende verzekering. Daarvoor zijn de vergoedingen heel verschillend en loont het ieder jaar de zorgverzekering te vergelijken en eventueel over te stappen.
Niet weten dat spoedeisende hulp altijd wordt vergoed
Eén op de tien ondervraagden denkt dat ze worden weggestuurd bij de eerste hulp als hun verzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis. Hierdoor kunnen mensen in noodsituaties de spoedeisende hulp vermijden, met mogelijk levensbedreigende gevolgen. Een ongeval of acute medische noodzaak die niet wordt behandeld, kan leiden tot blijvende gezondheidsschade of overlijden.
Zorgverzekering vergelijken loont
De spoedeisende hulp wordt altijd vergoed vanuit het basispakket. Je daar een beetje in verdiepen kan lonen, want de basispakketten van de zorgverzekeraars bieden dezelfde verplichte dekking, terwijl de premies sterk uiteen lopen. Daarop kan je honderden euro's per jaar besparen.
Naast de verplichte basisverzekering hebben 9 op de 10 Nederlanders een aanvullende zorgverzekering. Die premies en dekkingen lopen daarbij sterk uiteen, waardoor vergelijken nog meer kan lonen. Vergelijken is eenvoudig en de overstap wordt in de meeste gevallen vlot geregeld. De meeste mensen wachten tot eind december met een overstap, maar dan is het bij alle verzekeraars druk, terwijl je de hele maand december kunt gebruiken om goed te vergelijken en over te stappen.
- Zorgverzekeringwijzer