Het basispakket verandert per 1 januari 2019 weer. Een aantal vergoedingen worden uitgebreid en paracetamol, vitaminen en mineralen – die ook zonder recept te koop zijn – worden eruit gehaald.
Het basispakket wordt uitgebreid met een vergoeding van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Dit is een aanpak die zich richt op gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering. Dit is voor mensen met overgewicht die (ernstige) gezondheidsrisico's lopen. Diverse professionals zijn betrokken bij de uitvoering van een GLI, waaronder leefstijlcoaches en diëtisten. De nieuwe vergoeding geldt alleen voor interventies die bewezen effectief zijn.
Oefentherapie COPD
Vanaf 1 januari 2019 wordt oefentherapie bij de longaandoening COPD vergoed vanaf de eerste behandeling. Voorheen moesten patiënten de eerste 21 behandelingen zelf betalen. Er komt wel een maximum van 70 behandelingen in het eerste behandeljaar. In de jaren daarna is het aantal afhankelijk van de ernst van de COPD.
Zittend ziekenvervoer
De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt uitgebreid. Hierdoor kunnen patiënten gebruikmaken van vervoer van en naar consulenten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling (ambulancevervoer uitgesloten). Dit jaar wordt alleen nog het vervoer vergoed wanneer een patiënt een behandeling moet ondergaan.
Meer betalen
Naast de veranderingen in het basispakket, gaan we ook meer betalen voor geneesmiddelen, voedingssupplementen en hulpmiddelen. Dit heeft te maken met de btw-verhoging van 6 naar 9 procent. Er komt ook een eigen bijdrage van 250 euro per jaar voor verzekerden die onder het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) vallen. Het GVS is een onderdeel in de aansprakenregelingen van de Zorgverzekeringswet. Geneesmiddelen die in het GVS staan geregistreerd worden vanuit de basisverzekering door de zorgverzekeraars vergoed.
- Rijksoverheid