Niet alleen in de zon zitten, kan de huid aantasten. Zelfs uren na blootstelling aan UV-straling loopt de huid nog steeds schade op. Dat blijkt uit een onderzoek van Yale University School of Medicine.
Volgens onderzoekers kan UV-licht afkomstig van de zon of zonnebank schade toebrengen aan het DNA in de melanocyten. Dat zijn cellen in de huid die melanine aanmaken, het stofje dat de huid zijn kleur geeft. Schade aan de melanocyten is een belangrijke oorzaak van huidkanker. Er werd gedacht dat melanine de huid beschermt door UV-licht te blokkeren, maar het blijkt niet alleen beschermende, maar ook nadelige effecten te hebben.
Melanine
De onderzoekers stelden menselijke melanocyten en die van muizen bloot aan UV-straling. Melanocyten met melanine raakten niet alleen meteen beschadigd, maar ook nog uren nadat ze geen straling meer opvingen. In melanocyten zonder melanine vond alleen beschadiging plaats gedurende de blootstelling aan UV-licht. Het UV-licht activiteert enzymen die melanine stimuleren. Dit proces veroorzaakt in het donker en overdag in de zon dezelfde schade aan het DNA.
Goed en slecht
"Als je in de volwassen huid kijkt, beschermt melanine. Het werkt als een schild. Maar het doet zowel goede als slechte dingen", aldus Douglas Brash.
De resultaten van het onderzoek verschenen in Science.
- WebMD