Nieuw onderzoek bewijst weer dat worteltjes echt goed zijn voor je ogen. De kleurstoffen uit deze en andere voedingsmiddelen lijken het risico op de oogaandoening maculadegeneratie te verkleinen. Dat blijkt uit een onderzoek van Harvard School of Public Health.
Maculadegeneratie is een oogziekte die het centrale deel van het netvlies, de macula, aantast. Hierdoor ga je een grijze vlek zien en kun je uiteindelijk ook blind worden. Het is de belangrijkste oorzaak van ernstige slechtziendheid.
Een team onder leiding van Joanne Wu bekeek gegevens uit eerdere onderzoeken. Daarin werden vanaf 1984 of 1986 tot 2010 ruim 63.000 vrouwen en bijna 39.000 mannen van 50 jaar en ouder gevolgd. De deelnemers waren allemaal werkzaam in de gezondheidszorg.
Lager risico
Ongeveer 2,5 procent van alle deelnemers ontwikkelde gedurende de onderzoeksperiode een vorm van maculadegeneratie. Wu ontdekte dat de mensen die het hoogste gehalte van de carotenoïden luteïne en zeaxanthine binnenkregen 40 procent minder risico hadden op het ontwikkelen van de ernstige vorm van maculadegeneratie dan de deelnemers die de kleinste heoveelheid van deze carotenoïden consumeerden.
Pigmenten
Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden: pigmenten die in bijvoorbeeld in eigeel en mais, maar ook in groene groenten zoals broccoli, boerenkoel en spinazie voorkomen.
Een zwakte van het onderzoek is dat gekeken is naar wat mensen zeggen te eten. De werkelijke hoeveelheid carotenoïden in het lichaam is niet gemeten. De resultaten sluiten wel aan bij eerder onderzoek waaruit is gebleken dat deze pigmenten de ogen beschermen.
De resultaten van het onderzoek verschenen in JAMA Ophthalmology.
- WebMD