UTRECHT - Twee tot drie keer per dag je ogen druppelen, de rest van je leven. Want als je het niet doet, gaat je zicht verder achteruit en kun je zelfs blind worden. Voor ruim 100.000 Nederlanders is dit de dagelijkse realiteit. Zij lijden aan de sluipende oogziekte glaucoom.
Professor Carroll Webers is één van Nederlands meest vooraanstaande experts op het gebied van glaucoom. Naast jarenlang wetenschappelijk onderzoek deed hij als oogarts en oogchirurg een schat aan praktijkervaring op in het behandelen van glaucoompatiënten.
Sluipend
"Er zijn twee redenen waarom aandacht voor glaucoom belangrijk is", stelt hij. "Ten eerste wordt glaucoom bij veel mensen pas in een te laat stadium ontdekt, door het sluipende karakter van deze oogaandoening." Naast de ongeveer 100.000 Nederlandse glaucoompatiënten die zich bewust zijn van hun aandoening, zijn er nog eens 100.000 mensen die (nog) niet weten dat ze glaucoom hebben.
Ten tweede is er het chronische karakter van glaucoom. "Glaucoompatiënten hebben als het ware levenslang", aldus Prof. Webers. "Dat vergt veel van de behandelend arts, maar nog meer van de patiënt en diens omgeving."
Glaucoomdag
Webers spreekt over de ziekte tijdens de tweejaarlijkse Glaucoomdag op zaterdag 21 april 2012. Dat is een initiatief van de Glaucoomvereniging. Met dit evenement wil de vereniging aandacht vragen voor de oogziekte glaucoom. De aandacht gaat niet alleen uit naar de gevolgen voor de patiënt zelf, maar ook voor diens familie, vrienden, werkgever enzovoort. Daarnaast biedt de Glaucoomdag patiënten en andere betrokkenen een platform om kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen.