Getty Images
Dukkah is een geurig Egyptisch noten-kruidenmengsel dat zelfs het saaiste gerecht nog een kick kan geven. Strooi het over romige (schapen)yoghurt, een pittige soep of bijvoorbeeld over een smeuïge worteltaart; de zon begint spontaan te stralen!
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 65 gram mix van ongezouten rauwe hazelnoten, amandelen, pecan- of walnoten
- 45 gram sesamzaad
- Zaad van 4 groene kardemompeulen
- ½ theelepel korianderzaad
- 1 theelepel venkelzaad
- 65 gram ongezouten rauwe pistachenoten
- 3 gedroogde dadels (geen medjoul), ontpit en in stukjes
- 3 gedroogde vijgen, in stukjes
- 1 eetlepel kaneel
- ½ theelepel geraspte nootmuskaat
- Snufje fijn zeezout
Bereiding
- Rooster de noten zonder de pistaches in een droge pan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn en heerlijk gaan ruiken. Dit duurt een paar minuten. Laat de noten niet verbranden, want dan worden ze bitter. Laat op een bord afkoelen. Doe hetzelfde met het sesamzaad.
- Rooster vervolgens kardemom, koriander- en venkelzaad in een droge pan op middelhoog vuur. Zodra de kruiden beginnen te kleuren en geuren haal je de pan van het vuur. Maal de geroosterde kruiden fijn in een vijzel of elektrisch molentje.
- Doe de geroosterde noten en de rauwe pistachenoten in de keukenmachine en pulseer tot je notenkruimels hebt. Pulseer niet te lang want dan krijg je notenpasta. Doe de notenkruimels in een royale kom en zet opzij.
- Doe hetzelfde met de gedroogde dadels en vijgen; pulseer tot je ‘kruimels’ hebt. Meng ook nu niet te lang. Voeg deze kruimels toe aan de notenkruimels in de kom. Voeg de gemalen geroosterde kruiden, kaneel, nootmuskaat en het zeezout toe en roer alles goed door. Doe de zoete dukkah in een schone, goed afsluitbare pot. Het mengsel blijft zeker twee maanden goed op smaak.
Dukkah past goed bij deze roodlofschuitjes.
Dit recept komt uit het kookboek Feest voor iedereen.