Getty Images
Marokkaanse soep met kikkererwten
Aantal personen
4
Bereidingsduur
20 minuten + 40 minuten wachttijd (+ circa 10 uur weektijd bij gedroogde kikkererwten)
Ingrediënten
- 200 gram gedroogde kikkererwten (of 400 gram uit een pot)
- olijfolie
- 1 uit, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 1 prei, in dunne ringen
- 1 kilogram tomaten, ontveld en in blokjes
- 1 rode paprika, in blokjes
- 2 centimeter gember, geraspt
- 5 eetlepels peterselie, fijngehakt
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1,5 liter groentebouillon
- 2 eetlepels verse koriander, fijngehakt
Bereiding
- Gebruik je gedroogde kikkererwten, spoel ze dan goed af in een zeef en week ze in 1 liter water. Laat ze minimaal 1 nacht staan en spoel ze nogmaals goed af. (Verder is de bereiding hetzelfde.)
- Verhit een beetje olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui 2 minuten.
- Voeg de knoflook en bleekselderij toe, leg het deksel op de pan en laat de groenten 10 minuten smoren op laag vuur.
- Draai dan het vuur wat hoger en bak tot de groenten goudbruin karamelliseren.
- Voeg de prei, tomaten, paprika, kikkererwten, gember, kruiden, specerijen en bouillon toe.
- Breng de soep aan de kook en laat hem op laag vuur 40 minuten zachtjes pruttelen.
- Schep ongeveer 1/3 van de soep in een blender of keukenmachine en pureer glad.
- Schenk de gepureerde soep terug in de pan.
- Maak de soep op smaak met zout en peper.
- Garneer met de koriander.
Dit recept is afkomstig uit Van tajine tot havermout.