Tofu tikka masala

Hey Groentje
Hey Groentje

Dit recept wordt bereid door de gemarineerde en gebakken tofu te combineren met een romige tomatensaus. Ondanks dat er geen boter wordt gebruikt, is het toch romig door het gebruik van cashewnoten. Geniet van de heerlijke tofu die gewoon in je mond smelt, samen met naan, chapati en/of rijst.

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
50 minuten

Ingrediënten

  • VOOR DE MARINADE
  • 500 gram tofu
  • 350 gram sojayoghurt
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl gember-knoflookpasta
  • VOOR DE CURRY
  • 2 middelgrote rode uien
  • 6 middelgrote tomaten
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tl komijnzaad
  • 1,5 el gember-knoflookpasta
  • 2 handen cashewnoten
  • 1,5 tl garam masala
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl suiker
  • 2 tl zout
  • 2 el sojayoghurt
  • 500 ml water

Bereiding

  1. Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Meng deze samen met 350 gram sojayoghurt, 1 tl kurkuma, 1 tl garam masala, 1 tl chilipoeder en 1 tl gember-knoflookpasta in een kom. Zet voor minimaal 1 uur in de koelkast. Laat ook alvast een 2 handjes cashewnoten weken in warm water.
  2. Na 1 uur kun je de gemarineerde tofu over een bakplaat verdelen en voor 30 minuten in de oven bakken op 180 graden. Ondertussen kun je de uien en tomaten in grove stukken snijden.
  3. Verwarm vervolgens 1 el zonnebloemolie in een wokpan. Voeg daarna 2 tl komijnzaad, 1,5 el gember-knoflookpasta en de gesneden uien toe. Roer voor 2 minuten goed door, en voeg dan de geweekte cashewnoten toe (zonder het water) en de tomaten. Na 30 seconden kun je de volgende kruiden toevoegen: 1,5 tl garam masala, 1 tl paprikapoeder, 1 tl chilipoeder, 1 tl suiker en 2 tl zout. Bak tot de tomaten zacht zijn geworden. Voeg 2 el sojayoghurt (gebruik eventueel een restje van de marinade) toe, roer door en zet vervolgens het vuur uit.
  4. Laat het eventueel een beetje afkoelen en mix de inhoud vervolgens glad in een blender. Giet de inhoud van de blender terug in de pan, samen met 500 ml water. Roer door en voeg dan de tofu toe. Verwarm ongeveer 5 minuten op laag vuur met een deksel op de pan.
  5. Voeg eventueel nog wat verse koriander en sojacrème toe, en serveer.

Tip

Heb je geen oven? Bak de tofu dan goudbruin in een koekenpan.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek De plantaardige Indiase keuken van Daniëlle en Amit Choudhary, beter bekend als Hey Groentje.

Auteur