Tarte tatin van zoete aardappel

Getty Images

Niet met appel, maar met zoete aardappel

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
Bereiden 15 minuten, wachten 30 minuten, in de oven 25-30 minuten

Ingrediënten

  • Deeg:
  • 200 gram bloem
  • 100 g boter
  • 1 ei
  • flinke snuf zout
  • Vulling:
  • 350 gram zoete aardappel (= 1 grote)
  • 50 gram chorizo
  • 50 gram boter
  • 1 el honing
  • handje platte peterselie
  • zout & peper uit de molen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Zeef bloem en zout boven een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor tot een kruimelig geheel. Voeg het losgeklopt ei toe en kneed kort tot een samenhangend deeg, met eventueel een lepeltje koud water als het niet pakt. Laat de bal deeg in plasticfolie 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Snijd de chorizo in piepkleine blokjes.
  4. Neem een pan (Ø 25 cm) die ook in de oven kan. Smelt boter en honing erin. Bak op laag vuur de chorizo erin uit (±5 minuten).
  5. Schil intussen de zoete aardappel en snijd in dunne plakjes van 3 mm.
  6. Haal de pan van het vuur. Verdeel de plakjes dakpansgewijs over de pan, werk van buiten naar binnen. Bestrooi met zout en peper.
  7. Rol het deeg uit tot een ronde lap, groter dan de pan.
  8. Bedek de pan met het deeg, snij de overtollige deegrandjes bij en stop een beetje in.
  9. Prik met een vork gaatjes in het deeg om de lucht te laten ontsnappen.
  10. Bak ± 25-30 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin en knapperig is.
  11. Haal uit de oven, laat eventjes staan en keer dan (ovenwanten aan!) om op een schaal.
  12. Bestrooi met gehakte peterselie.
  • Tip 1: Heb je geen pan die in de oven kan? Verwarm dan een ovenschaal in de oven, bak de chorizo in een koekenpan en schep vervolgens alles in de ovenschaal, vlak voor het deeg erop gaat.
  • Tip 2: Snelle versie? Gebruik diepvriesbladerdeeg.
  • Tip 3: Vervang voor een vegetarische versie de chorizo door gehakte walnoten. Bak dan wel wat knoflook mee.

Dit recept komt uit Slim zonder pakjes en zakjes van Karin Luiten.

Auteur