Getty Images
Zo pittig als je zelf wilt
Aantal personen
2 à 3
Ingrediënten
- 1-2 tenen knoflook
- 1 ui
- 300 gram sperziebonen of kousenband
- 1 kilogram (vastkokende of iets kruimige) aardappels (ongeschild)
- 2 eetlepels garam masala
- Halve theelepel kurkuma
- 2 theelepels tomatenpuree (liefst zonder toevoegingen)
- 1 eetlepel zonnebloemolie of milde olijfolie
- 1-2 kopjes water
- 1 (zoutarm) groentebouillonblokje
- 2-3 rotiplaten (rotivellen of -wraps)
- Gele Surinaamse sambal of Surinaamse piccalilly
- Optioneel: 300 gram (biologische) kipfilet; 1-2 kopjes gesneden witte kool of blokjes pompoen
Bereiding
Waarschuwing: Dit gerecht is – door de garam masala – sowieso pittig, dus niet geschikt voor iedereen die echt niet van scherpe gerechten houdt.
- Snijd de knoflook en ui fijn. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukken. Schil de aardappels en snijd ze in kwarten of helften (afhankelijk van het formaat). Snijd eventueel de kipfilet, op een schone plank, in mooie blokjes. Verwarm 1 eetlepel olie in een diepe koekenpan of hapjespan. Fruit de knoflook en ui op matig vuur glazig, maar zeker niet bruin.
- Wie kipfilet gebruikt, doet deze nu in de pan. Voeg de garam masala, kurkuma en tomatenpuree toe. Maar wacht met het toevoegen van de groenten en aardappels tot de kip lichtbruin gebakken is. Voeg nu de groenten en aardappels toe en schep om.
- Wie voor vegetarisch gaat, doet er nu eerst de garam massala, kurkuma en tomatenpuree in en roert dit even door. Voeg nu de groenten en aardappels toe. Even goed omscheppen. Voeg dan 1-2 kopjes water toe, zodat alles een klein beetje onder water staat. Verkruimel 1 bouillonblokje over het gerecht. Goed omscheppen en op matig vuur laten stoven.
- Voeg gaandeweg steeds wat extra water toe, want de saus kookt in. Net zo lang tot je de gewenste sausdikte bereikt hebt en zowel de groenten als de aardappels gaar zijn.
- Serveer de lichtverwarmde rotiplaat (even kort opwarmen in de koekenpan) los bij het gerecht, op het bord of desgewenst onder het gerecht. Zet de Surinaamse sambal voor de liefhebber op tafel.
Tips
- Een rotisaus is geen hele dikke saus, maar zit qua substantie meer tussen saus en bouillon in. Eigenlijk is de spelregel heel simpel: er moet voldoende water zijn om de aardappels en groenten te laten garen. Vooral met kip moet je extra goed opletten, want als je deze te lang laat garen wordt deze droog en taai.
- Garam masala wordt soms in de supermarkt ook verkocht als roti kip masalakruiden.
- Rotiplaat is de officiële naam van de wrap die gebruikt wordt om roti mee te eten. In grote steden kun je hem in de toko vaak ook vers kopen, waarbij je zelfs de keuze hebt tussen een variant gemaakt met kikkererwtenmeel en
- een met aardappelmeel. Die laatste is nog zachter, dus erg geschikt voor iedereen die ultrazacht wil eten. Lastig verkrijgbaar? Koop gerust traditionele Mexicaanse zachte tortillawraps, of eet dit gerecht met rijst.
Dit recept komt uit het boek A spoonful of love van Odette Schoonenberg, met foto's van Simone van den Berg. Zacht in de mond, voedzaam en voor wie zin in een beetje pittig heeft: een fijne smaakmaker. Overigens kan het ook makkelijk minder pittig, dan voeg je gewoon iets meer water en wat minder garam masala toe.