Drie heerlijke recepten
Warm in deze koude maanden lekker op met voedzame maaltijden. Bijvoorbeeld met stoofpotjes: het ultieme comfortfood in de herfst en winter.
Veel mensen hebben het voornemen wat gezonder te eten. Dat is natuurlijk extra makkelijk als gezond ook lekker is. En niets is lekkerder dan een heerlijk geurende, pruttelende stoofpot in deze tijd van het jaar. Gezondheidsnet selecteerde drie heerlijke recepten.
Vegetarisch stoofpotje met linzen en wortel
Grootmoeders rodekool met stoofvlees
Kipstoofpot met kikkererwten
Ze zeggen dat kip het meest veelzijdige stukje vlees is. Of dat klopt, weten we niet. Wél dat de kip in deze stoof smaakvoller en malser is dan je haar ooit gegeten hebt. Door naast de kikkererwten ook andere groenten toe te voegen, geef je het stoofpotje kleur en kom je zeker aan je 250 gram dagelijkse groenten. Bovendien ben je zo op een duurzame manier van je restjes groenten af én smaakt dit stoofpotje iedere keer anders.
(Voor 4 personen)
Nodig:
- 1 blik/pot kikkererwten
- 500 gram kipfilet
- Kipkruiden
- 2 sjalotjes
- Restjes uit de groentela, zoals broccoli, snackpaprika's, trostomaatjes en wortel of pompoen
- Beetje kippenbouillon
- Handje verse koriander
Zo maak je 't:
- Snijd de kip in blokjes en kruid ze met kipkruiden. Bak de kipstukjes even aan in een beetje olijfolie.
- Snijd de sjalotjes en de groenten in gelijke stukken.
- Fruit de sjalotjes in olijfolie in een grote braadpan. Doe de kipstukjes erbij en giet er kippenbouillon bij tot de kip ongeveer 1 centimeter onder water staat.Breng op smaak met peper en zout en de helft van de (klein gesneden) koriander. Laat dit 15 minuten sudderen.
- Voeg de gesneden groenten toe en laat het geheel nog een half uurtje sudderen op laag vuur.
- Giet de kikkererwten af, doe ze erbij in de pan en stoof ze nog 5 minuten mee.
- Garneer met de overgebleven koriander en serveer dit makkelijke stoofpotje met lekker vers boerenbrood.
Vegetarisch stoofpotje met linzen en wortel
Een dagje - of vaker - geen vlees? Dit overheerlijke stoofpotje met linzen en worteltjes smaakt zo goed dat je het vlees helemaal niet mist. Lekker met stevig bruin brood!
(Voor 4 personen)
Dit heb je nodig:
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram linzen (blik/zak)
- 200 gram worteltjes (pot/blik)
- 140 gram tomatenpuree
- 1/4 liter groentebouillon
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 aubergine
- 2 blaadjes laurier
- 20 gram boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels Marokkaanse stoofgroente kruiden
- Peper en zout
Zo maak je 't:
- Snijd de uien in ringen en de knoflook in kleine stukjes en bak ze 10 minuten op lage temperatuur in boter en olie in een ruime braadpan met dikke bodem. Voeg daarna de kruiden toe en bak ze 2 minuten mee terwijl je regelmatig roert.
- Snijd ondertussen de aubergine en de paprika's en voeg ze toe aan de ui. Verdeel de tomatenpuree erover, plus de bouillon en roer goed door.
- Doe de laurierblaadjes erbij, schep door en laat zachtjes 25 minuten sudderen. Giet er nog een beetje bouillon bij als je het te droog vindt worden.
- Voeg de linzen en de worteltjes toe en laat die nog een minuut of drie meesudderen.
- Vergeet niet om voor het serveren de laurierblaadjes eruit te vissen.
Grootmoeders rodekool met stoofvlees
Deze superzachte runderstoof met bokbier en appel uit de oven serveer je met ouderwets lekkere rodekool en idealiter ok nog met zelfgemaakte aardappelpuree. Want oma's weten wel wat lekker is!
(Voor 4 personen)
Nodig:
- 600 gram riblappen
- 400 gram rode kool met appel
- 2 uien
- 3 appels (Braeburn)
- 1/2 liter runderbouillon
- 600 ml. bokbier
- Peper en zout
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 eetlepel appelstroop
- 2 eetlepels rietsuiker
- 80 gram boter
Zo maak je 't:
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
- Snijd de riblappen in grove stukken en bestrooi deze met zout en peper en wrijf ze in met de mosterd.
- Bak het vlees in 50 gram boter om en om bruin in 5 minuten en zet het daarna even apart.
- Snipper de uien en fruit ze in 30 gram boter. Snijd de appels in kleine stukjes.
- Schep alles in een ovenschaal en giet het bokbier en de bouillon eroverheen.
- Voeg de stroop en de suiker toe en dek de schaal af met aluminiumfolie.
- Zet de schaal 4 uur in de oven. Het laatste half uur zonder folie.
- Doe de rode kool in een pannetje en verwarm deze net voor het vlees eruit mag 10 minuten op laag vuur.