Getty Images
Aantal personen
2
Bereidingsduur
15 minuten
Ingrediënten
- 1 kg pruimen
- 100 gram walnoten
- 2 eetlepels citroensap
- Poedervormig of vloeibaar geleermiddel naar keuze (zie voor de juiste hoeveelheid de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het desbetreffende product)
- 15 ml vloeibare zoetstof of 5 eetlepels poedervormige zoetstof
- 2-3 potten
Bereiding
- Maak jampotten en eventuele deksels schoon met heet sodawater. Gebruik 1 eetlepel soda op 1 liter water. Spoel alles na met schoon, heet water. Laat de potten en deksels omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
- Was de pruimen en ontvel ze eventueel. Snijd de pruimen in stukken en verwijder de pitten. Hak de walnoten klein.
- Kook de pruimen in een bodempje water tot moes. Voeg de walnoten, het citroensap en het geleermiddel aan het pruimenmoes toe. Kook de massa al roerend 1 minuut goed door.
- Roer er van het vuur af de zoetstof door.
- Schenk de hete jam in de schone potten en sluit ze af.
- Jam zonder suiker bewaren:
- Vul schone potten tot aan de rand met de kokende jam en sluit de potten direct met schone twist-off deksels. Zet de potten daarna direct op de kop. Na ca. 10 minuten hoor je een `plop`. Er is een vacuüm ontstaan, waardoor de kans op bederf sterk vermindert. Zet na een half uur de potten weer rechtop. De jam is in gesloten potten op een koele plaats 3-6 maanden houdbaar.
- Pasteuriseer de jam in gesloten potten 10 minuten bij 100° C of 20 minuten bij 70° C.
- Vries de jam in kleine porties in.
- Geleermiddel: geleipoeder Van Gilse of Marmello, vloeibaar geleermiddel Opekta
Voedingswaarden
Energie
625kcal
Eiwit
15 gram
Koolhydraten
50 gram
Vezels
15 gram
Vet
35 gram
Verzadigd vet
3 gram
Zout
10 milligram
Bron
- Voedingscentrum