Pokébowl van broccolirijst met zalm

Lekker en gezond recept uit het boek 'Eten als medicijn: hart'

pokebowl
Overamstel Uitgevers

Wist je dat je ook heel goed pokébowls kunt maken met broccolirijst? Een stuk lichter dan 'gewone' rijst en ontzettend lekker! Dit is een van de 75 heerlijke, gezonde recepten uit het boek 'Eten als medicijn: hart' van cardioloog Janneke Wittekoek en kookboekauteur Janneke Vreugdenhil.

Aantal personen 
4 personen
Bereidingsduur 
25 minuten

Ingrediënten

  • 100 g edamame
  • 2 el HARTstikke gezonde mayonaise (zie blz. 71 in het boek)
  • 2 el halfvolle yoghurt
  • 2 tl sesamolie
  • wasabi, naar smaak
  • 2½ el Japanse sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • 2 limoenen, waarvan 1 in partjes
  • 2 el olijfolie
  • 600 g broccolirijst
  • 400 g verse, rauwe zalm, in dunne plakjes
  • 1 grote avocado (of 2 kleintjes), in schijfjes
  • 100 g geraspte wortel of dungesneden rode kool
  • 8 radijsjes, in dunne plakjes
  • ¼ komkommer, in flinterdunne halve plakjes
  • 4 el sushigember
  • 1 vel nori (zeewier), in dunne reepjes geknipt
  • 2 tl sesamzaad, geroosterd
  • zout en peper

Bereiding

  1. Breng een pannetje met water aan de kook, voeg de edamame toe en kook de boontjes in 3 à 5 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken.
  2. Roer in een kommetje een sausje van de mayonaise, yoghurt, 1 theelepel sesamolie en wasabi naar smaak. Maak af met veel versgemalen peper.
  3. Roer in een tweede kommetje de sojasaus, rijstazijn, het sap van 1 limoen en 1 theelepel sesamolie tot een dressing.
  4. Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de broccolirijst in 2 à 3 minuten beetgaar. Schenk de dressing erover en schep om.
  5. Verdeel de broccolirijst over 4 wijde kommen. Vlij de plakjes zalm erop, daarnaast de avocado, edamame, radijs, komkommer, wortel of rode kool en de sushigember.
  6. Bestrooi de pokébowls met reepjes nori en sesamzaad, leg in elk een kwartje limoen en geef de wasabimayonaise apart erbij.

Liever geen zuivel? Vervang de yoghurt door een plantaardig yoghurt-alternatief of door extra mayonaise.

Cardioloog Janneke Wittekoek en kookboekauteur Janneke Vreugdenhil hebben de handen ineengeslagen, met hun boek 'Eten als medicijn: hart'. Want goed voor je hart zorgen doe je met de juiste voeding- en leefstijladviezen én door de theorie meteen in de praktijk te brengen.

Lees ook: Je hart gezond houden? Zo doe je dat volgens cardioloog Janneke Wittekoek

Probeer ook eens deze recepten uit het boek:

Auteur