In rode wijn zit een stofje dat de kans op hart- en vaatziekten verkleint. In witte wijn zit dit stofje niet, maar volgens Amerikaanse wetenschappers heeft deze drank toch dezelfde gezondheidsvoordelen.
Rode wijn bevat resveratrol, een stofje dat niet alleen goed is voor de bloedvaten, maar ook om kanker te voorkomen. Deze stof zit in de schil van de druif. Omdat er alleen vruchtvlees van de druif wordt gebruikt om witte wijn te maken, bevat witte wijn geen resveratrol.
Maar volgens Dipak Das, moleculair bioloog van de University of Connecticut, zitten ook in het vruchtvlees werkzame stoffen. Twee glazen witte wijn per dag verminderen volgens hem dus net zo goed de kans op hart- en vaatziekten als rode wijn.
Minder hartschade
Om dat te bewijzen, heeft Das onderzoek gedaan naar hartziekten bij ratten. De dieren die elke dag een beetje witte of rode wijn dronken en een hartaanval kregen, overleefden deze met minder schade dan ratten die alleen water te drinken hadden gehad. Ook daalde hun bloeddruk sterk.
- Telegraph.co.uk