BAARN - Regelmatig witte rijst eten kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verhogen. Dit blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health.
De wetenschappers analyseerden gegevens uit vier studies: twee uit Aziatische landen (China en Japan) en twee uit westerse landen (Verenigde Staten en Australië). Alle deelnemers waren nog geen diabetespatiënt toen de onderzoeken startten.
Porties
De Aziaten aten gemiddeld vier porties witte rijst per dag. De westerlingen hielden het bij maximaal vijf porties per week. Uit het onderzoek bleek dat het risico op diabetes type 2 toenam naarmate de deelnemers meer witte rijst consumeerden. Met elke extra portie per dag steeg het risico zo’n 10 procent.
Glycemische index
Onderzoeker Qi Sun heeft een aantal theorieën over dit effect van witte rijst. Witte rijst heeft een hoge glycemische index, wat betekent dat het een plotselinge piek in je suikerspiegel veroorzaakt. Bovendien bevat het weinig vezels, die juist het risico op diabetes type 2 verkleinen.
Andere oorzaken
Alleen witte rijst zal nooit de oorzaak zijn voor het krijgen van diabetes. Ook erfelijke factoren en je leefstijl spelen een rol. Bovendien hebben andere voedingsmiddelen die snelle koolhydraten bevatten, zoals wit brood, pasta en aardappelen, mogelijk een soortgelijk effect als je er veel van eet.
- WebMD