'Volwassenen onderschatten energiebehoefte'

Getty Images

De meeste volwassen weten niet hoeveel kilocalorieën ze dagelijks in zouden moeten nemen om op gewicht te blijven. Dat stellen onderzoekers van de University of Florida. 

Toch denken de onderzoekers dat dit niet per se iets slechts is. "Aan de ene kant zou het mensen kunnen helpen om een balans te zoeken tussen hun dagelijkse calorie-inname en het beweeggedrag", legt onderzoeker Cassie Rowe uit. "Aan de andere kant raken veel mensen in de stress van cijfers. Calorieën tellen is dan niet de beste keuze."

Onderzoek
Rowe voerde haar onderzoek uit naar aanleiding van calorieën op de menukaart in restaurants. "Weten mensen eigenlijk wel wat dat betekent? Hebben ze voldoende context?"

Daarom bestudeerde ze samen met collega's 978 mensen met verschillende lengtes, gewichten en achtergronden. De meeste deelnemers werden gerekruteerd op de campus van de University of Florida. Uit het onderzoek bleek dat bij elk BMI de deelnemers hun dagelijkse energiebehoefte onderschatten.

Energiebehoefte
Voor de studie beantwoordden de deelnemers verschillende vragen over ander andere hun lengte, gewicht en mate van beweging, Op basis hiervan werd de dagelijkse energiebehoefte berekend. 

Bijna alle deelnemers onderschatten hun behoefte, maar dit was het grootst bij mensen met obesitas. "Mogelijk onderschatten mensen hun energiebehoefte omdat ze in het verleden een dieet hebben gevolgd. Hierdoor zijn ze wellicht ontmoedigd en denken ze dat er heel wat beperkingen nodig zijn om gewicht te verliezen", denkt onderzoeksleider Bobbi Langkamp-Henken.

Het onderzoek, uitgevoerd in begin 2011, is gepubliceerd in het Journal of Nutrition Education and Behavior.

Bron 
  • Medical Xpress