Gezond en gevarieerd eten helpt om minder van de schadelijke stof acrylamide binnen te krijgen. Eet je toch een keer aardappeltjes of friet? Bak ze dan niet donkerbruin, maar goudgeel. Dat adviseert het Voedingscentrum in een nieuwe campagne om de inname van acrylamide te beperken.
Acrylamide vormt zich als producten zoals aardappelen en granen worden verhit boven de 120 °C en bruin kleuren. De stof komt voor in aardappelproducten zoals friet/patat, chips, aardappelkroketten en gebakken aardappelen, maar ook in biscuits, (ontbijt)koek, crackers, geroosterd brood en zelfs koffie. Het kan schadelijk zijn als je er grote hoeveelheden van binnenkrijgt.
Mogelijk groter kankerrisico
Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum: "Uit onderzoeken met proefdieren blijkt dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn voor dieren. Onderzoeken bij mensen zijn beperkt. Toch concludeert de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat de inname van acrylamide via voeding het risico op het ontwikkelen van kanker mogelijk kan verhogen."
Hoe krijg je minder acrylamide binnen?
Volgens Van der Vossen is het verminderen van je acrylamide-inname eenvoudig: "Als je gezond en gevarieerd eet en weinig gefrituurde producten neemt, ben je al goed op weg. Daarnaast kun je opletten tijdens de bereiding. Bak aardappeltjes en friet goudgeel in plaats van donkerbruin. Er ontstaat dan minder acrylamide. Mensen die hun friet licht bakken krijgen tot 80 procent minder acrylamide binnen dan mensen die hun friet altijd donker bakken, zo berekende de EFSA."
Gratis GoudGeelWijzer
Het Voedingscentrum start in de campagne met tips voor goudgeel gebakken aardappeltjes. Voor een goudgeel resultaat: bak niet te heet, keer regelmatig om en haal op tijd van het vuur. Je kunt zien of aardappeltjes of frites goed van kleur zijn met de nieuwe GoudGeelWijzer. Deze is gratis te downloaden op de site van het Voedingscentrum. Ook nieuw is de AR filter voor Instagram waarmee je tijdens het bakken van aardappel/frietjes op je telefoonscherm kunt bekijken of je je aardappelen goed (goudgeel) bakt.
- Voedingscentrum