DEN HAAG - Vleeswaren, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en chips bevatten nog steeds te veel zout. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (nVWA) donderdag.
De afgelopen drie jaar is het zoutgehalte in levensmiddelen bijna niet veranderd. In 2010 kondigde de levensmiddelenindustrie aan dat ze het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen geleidelijk omlaag zou brengen. Maar in de tweede helft van 2011 waren er opnieuw geen verbeteringen te zien, aldus de NVWA, die de zoutgehaltes meet om te zien of Nederlandse producten minder zout worden.
Wel waren er kleine verschuivingen te zien en bleek bijvoorbeeld de ene chipssoort minder zout geworden terwijl de andere juist weer zouter werd.
Verhoogde bloeddruk
Te veel zout is ongezond voor mensen. Het vergroot de kans op een verhoogde bloeddruk en daarmee van hart- en vaatziekten. Volgens de NVWA krijgt een Nederlander per dag gemiddeld ongeveer 9 gram zout binnen, veel meer dan de 6 gram die de Gezondheidsraad als maximum adviseert. Recent onderzoek van het RIVM wees uit dat bijna 80 procent van het zout al zit in gekochte voedingsmiddelen en dat maar betrekkelijk weinig (een vijfde deel) erbij komt bij het klaarmaken van het eten of aan tafel.
- Nu.nl