Twee derde van de Noord-Ieren denkt dat je aan voedsel kunt zien of ruiken of het nog goed is. Dergelijke mythes vergroten het risico op een voedselvergiftiging. Dit blijkt uit een onderzoek van de Food Standards Agency (FSA).
In het kader van 'Food Safety Week' vroeg de FSA mensen in Noord-Ierland hoe ze eten bewaren en bereiden. Zo kwamen er een aantal misverstanden omtrent voedselveiligheid aan het licht.
Bijna de helft van de ondervraagden dacht dat fabrikanten een houdbaarheidsdatum op producten zetten zodat je ze moet weggooien. Een kwart dacht dat eten uit de magnetron altijd veilig is, omdat de magnetron alle eventueel aanwezige bacteriën doodt. Daarnaast dacht een kwart dat je voedselvergiftiging krijgt van het laatste product dat je gegeten hebt.
Hygiëne
Ook gaat niet iedereen hygiënisch met voedsel om. Een derde bleek producten gewoon op te eten nadat ze op de grond gevallen waren. Een vijfde gaf toe niet de handen te wassen voor het koken.
Bacteriën
Twee derde dacht ten onrechte dat je op basis van de kleur en geur van voedsel kunt beoordelen of het nog eetbaar is. "Dit is niet het geval, aangezien potentieel gevaarlijke bacteriën zoals E.coli en salmonella er niet altijd voor zorgen dat voedsel gaat stinken en ook het uiterlijk van voedsel niet aantasten", zegt David McCleery van safefood, een organisatie die voedselveiligheid onder de aandacht brengt.
- BBC
- Daily Mail