BAARN - Koekjesdeeg kun je beter niet eten voordat het gebakken is, blijkt uit onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention. Rauw meel kan namelijk de EHEC-bacterie bevatten.
De onderzoekers probeerden de oorzaak te vinden van een EHEC-uitbraak in de Verenigde Staten in 2009. 77 mensen werden toen ziek na het eten van rauw, kant-en-klaar koekjesdeeg. Ruim drie miljoen pakken koekjesdeeg werden uit de handel genomen.
Rauw meel
De schuldige is waarschijnlijk het rauwe meel dat in het deeg zit. In het fabricageproces van het deeg ondergaat meel gewoonlijk geen stap die eventuele ziekteverwekkers doodt. Bij andere ingrediënten, zoals eieren, suiker en boter, gebeurt dat wel.
Pasteuriseren
Onderzoeker Karen Neil concludeert dat producenten voortaan meel moeten gebruiken dat gepasteuriseerd of op een andere manier behandeld is. Tot het zo ver is, kun je beter geen rauw deeg eten. “Eet geen deeg voordat het gebakken is, of het nu kant-en-klaar of zelfgemaakt is. Kant-en-klaar deeg is klaar voor de oven, niet klaar om te eten.””, aldus Neil.
- WebMD