BAARN - Popcorn wordt vaak gezien als gezonde snack. En niet zonder reden. Onderzoekers van de Amerikaanse University of Scranton stellen dat popcorn meer gezonde antioxidanten bevat dan groente en fruit.
Volgens wetenschapper Joe Vinson is de concentratie polyfenolen in popcorn, dat maar 4 procent water bevat, hoger dan in groente en fruit (met meer dan 90 procent water). Opvallend is dat vooral het velletje, het onderdeel van de popcorn dat vaak tussen de tanden gaat zitten, de meeste polyfenolen en vezels bevat. Deze conclusies deelt Vinson op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Chemical Society.
Goudmijntje"De velletjes verdienen meer respect", aldus Vinson. "Het zijn goudmijntjes vol voedingsstoffen." Popcorn is volgens de onderzoeker dan ook de perfecte snack. "Het bevat veel onverwerkte hele granen: een portie popcorn levert 70 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid."
BereidingDe bereiding van de popcorn is echter bepalend voor hoe gezond de snack daadwerkelijk is. Met suiker, boter en zout maak je van popcorn al snel een caloriebom. "Magnetronpopcorn of in olie gepofte popcorn bevat twee keer zoveel calorieën dan met lucht gepofte popcorn."
Wel benadrukt Vinson dat popcorn verse groente en fruit niet kan vervangen. Groente en fruit bevatten vitaminen en mineralen die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid.
- Medical Xpress