NVWA: bamboeservies schadelijk voor gezondheid

bamboebekers
Getty Images

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om serviesgoed dat is gemaakt van bamboe met melaminekunststof niet meer te gebruiken. Het servies geeft bij warmte stoffen af die schadelijk zijn voor de gezondheid, blijkt uit onderzoek van de NVWA.

De waarschuwing staat in een brief die minister Tamara van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer stuurt. De NVWA en Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO) adviseren om het servies van bamboe-melamine, waar ook bekers en schaaltjes van worden gemaakt, niet meer te gebruiken. Importeurs en verkopers van deze producten moeten ze per direct uit de handel halen. Consumenten die deze artikelen nog aantreffen, kunnen dit melden bij de Voedsel- en Warenautoriteit.

Melaminekunststof

Bamboe-melamineserviesgoed is volgens de toezichthouder in opkomst vanwege de vermeende duurzaamheid. Maar hoewel de producten worden verkocht als 'bamboe', zijn deze materialen gemaakt van melamine-kunststof waaraan bamboe- of maisvezels zijn toegevoegd. Dit mengsel is niet makkelijk biologisch afbreekbaar.

De bekers, kommen en mokken die de NVWA onderzocht bevatten soms te veel formaldehyde en melamine. Wie veel van die stoffen binnenkrijgt kan maagirritatie en of een maagzweer krijgen. Bovendien bleek dat de afgifte van formaldehyde hoger was als er bamboe in het servies verwerkt was.

Niet gebruiken voor kinderen tot 3 jaar

Wanneer mensen stoppen met het gebruiken, verdwijnt ook het gezondheidsrisico direct, schrijft de minister. 'Het is onwaarschijnlijk dat zich na het stoppen van het gebruik nog klachten zullen ontwikkelen.' Op basis van de risicobeoordeling adviseert BuRO om alle kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt niet meer te gebruiken. Volgens het Voedingscentrum kun je ander servies van melamine wel veilig gebruiken. Voor kinderen tot 3 jaar geldt het advies dit servies alleen voor koud of lauw eten en drinken te gebruiken.

Wie het servies nog verkoopt, kan daarop worden aangesproken door de Voedsel- en Warenautoriteit. Die treedt handhavend op, zo valt op de site te lezen.

Bron 
  • NOS
  • Voedingscentrum
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • ad.nl