UTRECHT - Jaarlijks gooien alle Nederlanders samen voor 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Toch zegt 80 procent van de mensen bereid te zin om zelf minder te verspillen.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Milieu Centraal en het Voedingscentrum. De gemiddelde Nederland gooit jaarlijks ruim 40 kilo voedsel in de vuilnisbak: 9 procent van het eetbare voedsel dat we in huis halen. Ook gieten we met enige regelmaat koffie, sap of frisdrank door de gootsteen. Hoeveel dat is, is niet bekend.
THT
Veel Nederlanders onderschatten hun eigen voedselverspilling. Een belangrijke oorzaak is te ruim inkopen. Ook te veel koken is een oorzaak. Daarnaast zijn veel mensen bang voor bederf. Zodra de THT-datum is bereikt, gooit 20 tot 50 procent het voedsel meteen weg, zonder eerst te ruiken en te proeven. Meer dan de helft van de mensen kent het verschil tussen de THT- en TGT-datum dan ook niet.
Boodschappenlijst
Consumenten denken zelf verspilling het beste te kunnen voorkomen door met een boodschappenlijst de inkopen te doen. Bijna een kwart van de consumenten gebruikt zelden of nooit een boodschappenlijst, en uit onderzoek blijkt dat zij 40 procent meer weggooien dan de gemiddelde consument.
Met de actie 'Eten is om op te Eten' willen Milieu Centraal en het Voedingscentrum de voedselverspilling verminderen. Het Voedingscentrum heeft een nieuwe app ‘Slim koken’ om consumenten te helpen om op maat te koken en eten op de juiste wijze te bewaren. Bij Milieu Centraal kun je een Weggooitest doen, om het eigen weggooigedrag in kaart te brengen.
- Voedingscentrum
- Milieu Centraal