BAARN - Een menukaart waarop staat hoeveel kilometer je moet lopen om de gerechten te verbranden, zorgt ervoor dat mensen minder eten dan wanneer de kaart alleen het aantal calorieën vermeldt. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of North Carolina.
De onderzoekers verdeelden 800 vrijwilligers over 4 groepen. Elke groep koos snacks van een menukaart, maar de menukaarten verschilden. De eerste groep kreeg een kaart zonder voedingswaarden, de tweede had een kaart met informatie over de calorieën. Op de derde kaart stond het aantal minuten en op de vierde kaart het aantal kilometers dat je moet lopen om de snacks te verbranden.
Calorieën
Proefpersonen die helemaal geen informatie kregen over de voedingswaarde, kozen snacks die gemiddeld 1020 kilocalorieën bevatten. Als ze wel wisten hoeveel calorieën erin zaten, kwamen ze uit op ongeveer 927 kilocalorieën. Vrijwilligers die wisten hoeveel minuten ze zouden moeten lopen om de snacks te verbranden, kozen snacks van in totaal kilocalorieën.
Weten hoe lang je moet lopen om je snack weer kwijt te zijn bleek het meest effectief: de laatste groep bestelde snacks die goed waren voor 826 kilocalorieën.
Beste menukaart
Hoewel het om een kleine studie gaat, denken de onderzoekers dat zogenaamde 'eraf loop'-menukaarten een groot effect kunnen hebben. Bovendien gaf 82 procent van de deelnemers aan dat een menukaart die gebaseerd is op wat je moet doen om de gerechten te verbranden hun voorkeur heeft.
- Daily Mail