Kamer praat over minder zout in voeding

Getty Images

De Tweede Kamer praat donderdag over het verlagen van zout en verzadigd vet in levensmiddelen. Om meer druk op het debat te zetten wordt daarvoor op het Plein nog actie gevoerd door de Consumentenbond, de Hartstichting en de Nierstichting.

Deze organisaties willen met een 'zout' ontbijt duidelijk maken waarom de verlaging noodzakelijk is. Verschillende kamerleden hebben daarom vanmorgen een zout ontbijt gekregen van de Consumentenbond, de Hartstichting en de Nierstichting.

Zelfregulering werkt niet
Vorige week maakte de supermarkten en vleesindustrie bekend dat ze de komende twee jaar het zoutgehalte in vlees met 10 procent omlaag willen brengen. 'Een loze belofte', aldus de drie organisaties. Zij zouden het liefst willen zien dat zoutreductie wettelijk geregeld wordt. Zelfregulering blijkt in de praktijk niet te werken.

Uit onderzoek blijkt dat veel producten nog steeds te veel zout bevatten. Te veel zout is slecht voor de gezondheid. De gemiddelde Nederlander krijgt dagelijks zo'n negen gram zout binnen, veel meer dan de zes gram die als maximum wordt geadviseerd.

Nauwelijks minder zout
De afgelopen jaren zijn er door de industrie veel beloftes gedaan, maar tot nu toe is het percentage zout en verzadigd vet nauwelijks omlaag gegaan. Het enige product waar de laatste jaren minder zout in zit, is brood. Volgens de drie organisaties komt dat omdat de broodindustrie het wettelijk opgelegd heeft gekregen.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond