Golden Delicious meest allergeen

Getty Images

1 à 2 procent van de mensen heeft weleens last van een zogeheten orale appelallergie. Wetenschappers hebben nu aangetoond dat het eiwit dat daarvoor zorgt een heleboel varianten kent, waaronder ook onschuldige.

Bij orale appelallergie kan één hapje appel al leiden tot (lichte) zwellingen, blaren of jeuk in de mond.

Jarenlang is gedacht dat appels maar één type van het Mal d 1 eiwit bevatten en dat dit eiwit, samen met een eiwit uit berkenpollen, de allergische reacties in mond en keel oproept. Maar een appel blijkt wel 40 typen Mal d 1 eiwit te kunnen bevatten.

En verschillende rassen, zo toonde het onderzoek aan, kunnen verschillende Mal d 1 varianten hebben. Afhankelijk daarvan geven ze bij iemand meer of minder allergische reacties, waarbij het ook weer van de persoon blijkt af te hangen welke eiwitvarianten – en dus appelrassen – hij of zij verdraagt.

Meest allergene appelras
Wageningse en Utrechtse onderzoekers testten de reacties van 6 mensen met lichte appelallergie op 14 appelsoorten. Priscilla en Santana kwamen bij deze 6 als minst allergeen uit de bus, gevolgd door Jonathan. De meest allergene appelrasen bleken Golden Delicious, Pinova en Delblush. Elstar zat ergens in het midden.

Auteur 
Bron 
  • NRC Handelsblad