Door crisis laten Nederlanders snacks en snoep staan

Getty Images

Mensen lijken niet ongezonder te eten door de economische crisis. Sterker nog, Nederlanders kopen minder ongezonde snacks en snoep. Verder gooien we minder eten weg. En gezond eten kan goedkoop. Berekeningen laten zien dat dit voor 5 euro per dag kan. Dit blijkt uit onderzoeken in opdracht van het Voedingscentrum.

Sinds het begin van de economische crisis gaan mensen zuiniger om met eten. Aan eten en drinken buitenshuis geven zeven op de tien Nederlanders minder geld uit. Op de kosten van de dagelijkse boodschappen bespaart 63 procent van de mensen geld.

Besparen op snoep
Binnen de boodschappen besparen mensen het meeste op snoep, hartige snacks en frisdrank. Van alle Nederlanders koopt 37 procent minder of geen snoep. Voor snacks ligt dit op 34 procent. Het Voedingscentrum is blij dat consumenten op deze extra’s bezuinigen, omdat ze weinig voedingsstoffen leveren en vaak veel suiker, zout of vet bevatten. Juist het allerminste wordt er bespaard op de basisvoeding, zoals brood, groente en fruit.

Zorgen over vis
Uit het onderzoek blijkt dat bijna één op de vijf Nederlanders minder vaak of geen vis meer koopt door de crisis. Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum noemt dit een negatieve ontwikkeling: "Vis bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Hiervan krijg je voldoende binnen als je twee keer per week vis eet, waarvan één keer vette vis. Goedkopere vis uit de diepvries is ook een prima keuze".

Minder verspilling
De crisis zorgt ervoor dat we zorgvuldiger met ons eten omgaan. Bijna de helft geeft aan minder eten weg te gooien, vier op de tien mensen kookt vaker precies genoeg zodat er geen restjes overblijven en bijna vier op de tien geeft aan dat ze vaker kliekjes eten.

Gezond eten kan goedkoop
Het Voedingscentrum liet ook de kosten van een gezond eetpatroon berekenen. Aan de hand van zeven gezonde dagmenu’s is berekend voor hoeveel geld je gezond en gevarieerd kunt eten. Hieruit blijkt dat een dagmenu maar 5 euro hoeft te kosten. Dat kan door slim in te kopen, bijvoorbeeld door seizoensgroenten of diepvriesproducten te nemen. Onder deze 5 euro valt ontbijt, lunch, avondeten en extra’s.

Over de onderzoeken
Onderzoeksbureau GfK voerde het onderzoek uit naar eetgewoonten en koopgedrag tijdens de crisis. Het is een representatieve steekproef van 1.364 personen van boven de 18 jaar. Zij kregen vragen over veranderingen in hun aankoop- en voedingspatroon als gevolg van de economische crisis. Het Nibud voerde de berekeningen uit naar de kosten van een gezonde voeding.

Bron 
  • Voedingscentrum