Biologische voeding nauwelijks gezonder

Getty Images

BERLIJN - Biologische levensmiddelen zijn maar een beetje gezonder dan 'gewoon' voedsel. Dat stellen onderzoekers van Stanford University.

De onderzoekers bekeken de resultaten van 223 studies naar biologisch voedsel. Ze vonden geen duidelijke bewijzen dat biologische levensmiddelen rijker aan voedingsstoffen zijn. Er zitten ongeveer even veel vitaminen, mineralen, vet en eiwitten in als in niet-biologisch voedsel.

Minder resistente bacteriën
Wel lopen mensen die biologisch eten, minder risico dat zij bestrijdingsmiddelen naar binnen krijgen. Daarnaast is de kans om resistente bacteriën in biologisch vlees tegen te komen 30 procent lager dan in de reguliere variant.

Lastig onderzoek
Onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologische voeding is lastig, zegt Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid in de Volkskrant. Cconsumenten leven namelijk vaak ook op andere terreinen gezonder. Studies waarvoor een grote groep mensen lange tijd wordt gevolgd, ontbreken nog.

De resultaten van de analyse zijn gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine.

Reactie
Volgens Jan Willem Erisman, directeur bij het Louis Bolk Instituut, is het nog te vroeg om uitspraken te doen over de gezondheidseffecten van biologische producten.

"In plaats van de voorbarige conclusie dat biologische producten niet gezonder zijn, blijkt vooral dat er méér onderzoek verricht moet worden, dat is relevant, nu er steeds meer biologische producten geconsumeerd worden. Tot nog toe is slechts een beperkte hoeveelheid inhoudsstoffen onderzocht, en een fractie van het onderzoek ging over effecten op gezondheid."

Bron 
  • Nu.nl
  • Louis Bolk Instituut