BAARN - De bosbes heeft al heel wat beschermende krachten toegedicht gekregen. Uit recent onderzoek blijkt dat dit voedingsstofrijke besje ook kan beschermen tegen kanker.
Ongeveer een kopje bosbessen per dag zou namelijk de celschade die in verband staat met kanker kunnen voorkomen. Dat stellen onderzoekers van de University of Alabama at Birmingham.
Vrije radicalen
Bosbessen zijn rijk aan antioxidanten, flavonoïden en andere vitamine die celschade helpen te voorkomen. "Antioxidanten beschermen de cellen door vrije radicalen te stabiliseren. Hiermee wordt een deel van de schade voorkomen.", legt onderzoeker en voedingsdeskundige Laura Newton uit.
Vrije radicalen zijn zeer reactief en veroorzaken celschade. Deze celschade is een van de factoren die een rol speelt bij de ontwikkeling van kanker. Veel mensen zijn er van overtuigd dat het eten van veel groente en fruit het risico op kankerontwikkeling kan verkleinen, door de aanwezigheid van antioxidanten.
Vitamine
Vitamine C is een andere belangrijke voedingsstof waar de bosbes rijk aan is. Deze vitamine ondersteunt onder andere het immuunsysteem en helpt het lichaam bij het absorberen van ijzer.
Vers
Het eten van verse bosbessen levert de meeste gezondheidsvoordelen. Verwerkte bosbessen, in bijvoorbeeld sap, zijn ook nog rijk aan voedingsstoffen, maar bevatten minder vezels. Daarbij is er dan vaak suiker toegevoegd. Dat kan de voedingswaarde verminderen.
- Medical News Today