Het effect van alcohol op je immuunsysteem
Doe jij mee met dry january? Of ben je van plan om helemaal te stoppen met het drinken met alcohol? Het heeft heel wat gezondheidsvoordelen. Voor je immuunsysteem bijvoorbeeld. Ervaringsdeskundige en auteur van acht boeken over dit onderwerp, Jacqueline van Lieshout, legt uit waarom.
Goed voor je immuunsysteem zorgen klinkt logisch, nietwaar? Zeker in coronatijd zou je denken dat iedereen probeert zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen. Toch blijkt het in de praktijk niet zo te zijn en zoeken we bij ziekte vooral naar oplossingen buiten onszelf. Is dat omdat het makkelijker is of we simpelweg niet beseffen wat de invloed is van onze keuzes qua leefstijl en voeding?
Fabel dat alcohol gezond is
Van een aantal zaken is echt doorgedrongen dat ze slecht zijn voor de gezondheid, zoals roken, slecht eten en weinig bewegen. Van alcohol drinken wordt door velen nog steeds gedacht dat ‘een beetje’ prima is. Sterker nog, het fabeltje dat alcohol gezond is, een paar glazen rode wijn bijvoorbeeld, wordt nog steeds door hele volksstammen voor waarheid aangenomen. Wel zo makkelijk, want daarmee kan de gewoonte van een of twee glazen per dag in stand worden gehouden.
Geen alcohol is het advies
De WHO heeft al lange tijd het advies over alcohol teruggeschroefd naar nul. Drink geen alcohol, is het devies, of maximaal één glas. Minstens zo belangrijk is te weten hoeveel ‘een glas’ dan precies is. Een glas wijn is 100 ml, wat betekent dat er maar liefst 7,5 glas uit een fles zouden moeten worden gehaald. Hoe vol zijn jouw glazen? Een glas bier betekent 250 ml, dat is ¾ van een blikje bier, wist je dat?
Het expertisecentrum Alcohol Trimbos meldt: ‘door de jaren heen hebben artsen geobserveerd dat mensen met een stoornis in het gebruik van alcohol gevoelig zijn voor longontstekingen en andere luchtweginfecties’. Nu snap ik dat heel veel mensen denken dat dit niet voor hen geldt. Dat dit gaat over ‘de man onder de brug’ of ‘de vrouw die de flessen in de sokkenlade verstopt’. Maar we weten nu dat alcohol al schadelijk is vanaf 100 ml wijn en er bij alcohol vrij snel sprake kan zijn van een stoornis. Dat we maar om ons heen hoeven te kijken om te zien dat de meeste volwassenen (te) veel drinken. En daar komt bij dat we vaak blind zijn, bewust of onbewust, voor hoeveel, en hoe vaak, we nu echt drinken?
De geest uit de fles
Er wordt vaak gedacht dat ik vind dat iedereen voor altijd alcoholvrij zou moeten zijn, dat is niet het geval. Wel vind ik dat we leven in een benevelde wereld, een maatschappij waarin alcohol is verheerlijkt en geromantiseerd. Waarin het drinken wordt aangemoedigd. In mijn nieuwste boek de geest uit de fles beschrijf ik alcohol als de teddybeer van de volwassenen en wanneer ik er alleen al over praat, komt er protest en wordt de beer nóg steviger vastgepakt.
Dat zien we nu ook in deze periode van onrust, spanning en onzekerheid. Onder het mom van ‘we hebben het verdiend, alles wordt ons al afgepakt’ vinden mensen vaak dat ze wel een extra glaasje mogen en wordt er in deze tijden nog meer gedronken dan normaal. Zonder dat we nadenken wat dit doet met ons slaappatroon, onze weerstand en dus onze algehele gezondheid.
Wanneer je het idee van (tijdelijk of langer) alcoholvrij zijn lastig vindt, is het helemaal interessant om eens na te denken waarom je er zo aan hecht. Zoek je ontspanning? Ontlading? Is je agenda te vol of weet je simpelweg geen andere manier om tot rust te komen? Nu het zo belangrijk is om je gezondheid op de eerste plaats te zetten, is het tijd om in dit frisse nieuwe jaar eens een andere relatie met alcohol te ontwikkelen.