Ruim 12 miljoen mensen vertrekken de komende weken naar hun vakantie-adres. De reis er naartoe levert echter de nodige irritaties op. Nederlanders ergeren zich het meest aan vieze toiletten, files, luidruchtige medepassagiers en vertragingen. Over het bereik van de smartphones maken ze zich minder druk. En dat geeft weer een boost aan het seksleven.
Dat blijkt uit het Nationaal Reisonderzoek 2018, een onderzoek onder ruim 1300 Nederlanders uitgevoerd door Direct Research in opdracht van D-reizen.
Vrouw pakt de koffers in
Slechts één op de tien Nederlanders ervaart inpakstress voor de vakantie. Twee derde heeft in plaats van daarvan al wekenlang voorpret en een tiende checkt dagelijks het weer op de plaats van bestemming. Bij een kwart van de reizigers pakt de vrouw alle koffers in. De man des huizes doet dit slechts in 3 procent van alle gevallen voor het hele gezin.
Ontspanning het belangrijkst
Ontspanning is veruit de belangrijkste reden om op zomervakantie te gaan. Jongeren en hoger opgeleiden geven ook aan nieuwe culturen en bestemmingen te willen ontdekken. De behoefte aan 'quality time' met elkaar is vooral terug te zien onder jongeren en dertigers. Zij geven meer dan ouderen aan dat 'tijd voor elkaar' een belangrijke drijfveer voor vakantie is. Ruim de helft van de vakantievierders heeft evenveel (38 procent) of meer (18 procent) seks op vakantie dan thuis. Onmisbaar voor een geslaagde reis is een mooie omgeving, gevolgd door comfort op de accommodatie en strand of zwembad in de buurt. Het zijn de vieze toiletten, files, vertragingen en luidruchtige passagiers die ons reisplezier in de weg zitten. Jongeren vinden huilende baby’s in het vliegtuig en een gestreste partner een domper op de reisvreugde.
Even offline
Opvallend is dat slechts weinigen zich zorgen maken over slecht bereik of een leegrakende batterij van tablet of smartphone. Bovendien vindt slechts 2 procent de aanwezigheid van WiFi een onmisbaar element voor een geslaagde vakantie; met stip op 1 staat een mooie omgeving (45 procent). Niet sporten en lekker (veel) eten staan ook in de top 3. Dat blijft niet zonder gevolgen: 4 op de 10 Nederlanders zegt aan te komen tijdens de vakantie, vooral mannen. Hierbij gaat het om gemiddeld 1-3 kilo.
Duurzaamheid
Tijdens de zomervakantie missen Nederlanders het eigen bed en hun huisdier het meest. Werk wordt het minst gemist. Zorg voor het milieu speelt geen grote rol tijdens de zomervakantie. Hooguit scheidt men het afval, en het zijn dan vooral de ouderen die dat doen. Meer dan de helft van alle vakantiegangers houdt geen rekening met duurzaamheid; opvallend is dat dit vooral geldt voor jongeren (67 procent).
Top 5 grootste ergernis op reis: Vieze toiletten (33 procent) |