BAARN - Midden in de nacht je bed verlaten om te plassen? Vooral ouderen hebben er nog wel eens last van. Onderzoek bij muizen toont dat een bepaald eiwit hierbij een belangrijke rol speelt.
Als het lichaam te weinig van het eiwit 'connexin43' bevat denkt de blaas dat hij vol is. De blaas stuurt dan een een seintje naar de hersenen, waardoor wij het gevoel krijgen dat we moeten plassen. Dat schrijven onderzoekers van de Kyoto University in het tijdschrift Nature Communications.
Biologische klokConnexin43 is een van de eiwitten die betrokken zijn bij de biologische klok. Tijdens de slaap produceert een gezond persoon minder urine, dan gedurende de dag. Daarnaast wordt 's nachts meer urine opgeslagen. Volgens de onderzoekers worden bij een te laag connexin43-gehalte de zenuwen van de blaas teveel geprikkeld.
De chronische noodzaak om 's nachts te plassen wordt ook wel enuresis nocturna genoemd. Bij kinderen spreken we ook wel over bedplassen. Hoofdonderzoeker Osamu Ogawa denkt dat er nog meer processen binnen de biologische klok, betrokken zijn bij het probleem.
- Medical Xpress