Verstandig zonnen in 4 stappen

Bescherm jezelf goed

Getty Images

Met de jaren neemt de kwetsbaarheid van je huid toe. Je huid wordt droger, dunner en minder elastisch en je verbrandt ook sneller. Hoe je verstandig zont, is afhankelijk van je huidtype, de mate waarin je huid gewend is aan de zon en waar je bent. Vier belangrijke tips.

1. Smeer op tijd

In Nederland is het aan te raden om zonnebrandcrème te gebruiken als je op zonnige zomerdagen langer dan een half uur in de zon bent en/of als er een zonkracht van 7 of 8 is. Hoe sterk de zonkracht is, controleer je op de site van het KNMI.

2. Ken je huidtype

Heb je huidtype 1 of 2 (vaak bij blond haar en blauwe ogen of rood haar en sproeten), dan moet je voorzichtiger zijn dan wanneer je een minder zongevoelige huid hebt. Als je na 10 minuten verbrandt, moet je dus wel tijdig smeren. Welk huidtype je hebt, kun je testen bij KWF Kankerbestrijding.

3. Gebruik de juiste factor

Hoe hoger de factor van je zonnebrandcrème, des te langer je 'ongestraft' kunt zonnen. Kun je met jouw huidtype bijvoorbeeld 10 minuten zonder smeren in de zon vertoeven, dan kan dat met een factor 15 zonnebrand 150 minuten, oftewel 2,5 uur. Let op: dit geldt alleen als je dik genoeg smeert (zie tip 4). In zuidelijke landen gelden andere adviezen. Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon daar zó sterk dat je zeker moet smeren.
 
Factor 50 zonnebrand wordt niet meer aangeraden. Deze blokkeert namelijk alle UV-B-stralen en als je je daarmee insmeert, mis je ook een aantal voordelen. Factor 30 is in principe hoog genoeg, maar blijf opletten en ga op tijd in de schaduw zitten.

4. Smeer dik en regelmatig

Gebruik een flinke handvol crème (33 ml voor je hele lijf) per insmeerbeurt en herhaal het smeren een aantal keer per dag. Ben je aan het zwemmen of actief op het strand, dan slijt het laagje crème sneller. Om het uur smeren is dan geen overbodige luxe.

Feiten over huidkanker

Huidkanker komt steeds vaker voor. Het aantal gevallen stijgt met bijna 4 procent per jaar. Hiervan is 80 procent doeltreffend en eenvoudig te behandelen en vrijwel nooit dodelijk. De ernstigste vorm van huidkanker is het melanoom, de kwaadaardige moedervlek. Deze komt slechts in 10 procent van de gevallen voor, maar het veroorzaakt wel  90 procent van de overlijdensgevallen aan huidkanker. Er zijn sterke aanwijzingen dat zonverbranding de kans op melanomen verhoogt.

Auteur 
Bron 
  • PlusMagazine