Niet per se als je honger hebt
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Waarom knort je maag?
Bij een knorrende maag denken veel mensen aan honger. Hoewel dit misschien niet zo’n hele vreemde gedachtegang is, klopt het niet helemaal. Een knorrende maag hangt samen met voedsel en een lege maag, maar is geen teken dat je snel iets moet eten. Daarbij kunnen het ook je darmen zijn die je hoort. Hoe zit het nu precies?
Je maag en darmen zijn continu in beweging om voedsel te kneden, te vermengen met spijsverteringssappen en voor te stuwen. Dit is allemaal nodig voor de vertering en gebeurt de hele dag door: of er nu eten is of niet.
Klankkast
Als je maag leeg is dan hoor je dat gekneed in de vorm van geknor. Eigenlijk worden er vloeistoffen en gassen verplaatst in je maag en darmen. En je hoort het omdat in holle (lege) ruimte elk geluid harder klinkt. Je maag werkt dus eigenlijk als een soort klankkast.
Zodra je iets eet zal het knorren stoppen, de maag is dan natuurlijk niet langer hol. Eten is overigens niet noodzakelijk, het knorren kan geen kwaad en is geen teken van je lichaam dat je honger hebt. Daarbij komt het ook wel eens voor dat je je maag en darmen hoort, na het eten.
Voorbereiding
Overigens kan het geluid ook komen door voorbereidingen die je maag treft. Dit gebeurt vooral als je regelmatig eet. Je lichaam is er dan aan gewend om op vaste tijdstippen voedsel binnen te krijgen en je maag stelt zich daarop in door alvast in beweging te komen.
De medische term voor het knorren is borborygmie en het is dus eigenlijk een teken van een gezonde spijsvertering en darmwerking. Je lichaam is hard aan het werk. Absoluut niet iets om je voor te schamen.
Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.