Volg alleen een glutenvrij dieet als de diagnose coeliakie is gesteld
Heb jij ook weleens vage klachten die je niet direct thuis kunt brengen? Diarree of een gezwollen buik bijvoorbeeld? Heb je dan al aan een glutenintolerantie (coeliakie) gedacht? Veel mensen niet, terwijl dit wel degelijk de oorzaak van deze klachten kan zijn.
Ongeveer 1 procent van de Nederlanders - zo'n 170.000 - hebben een glutenintolerantie, ook wel genaamd coeliakie. Slechts 30.000 hiervan zijn gediagnosticeerd. Dat komt voornamelijk doordat vooral huisartsen klachten nog onvoldoende relateren aan gluten, maar ook door onwetendheid bij mensen zelf.
Welke symptomen bij glutenintolerantie?
Die klachten houden vaak in dat je last hebt van een opgezwollen buik, diarree, hoofdpijn of vermoeidheid. Ook kan het betekenen dat je last hebt van gewichtsverlies, verminderde eetlust, bloedarmoede, botontkalking of zelfs vruchtbaarheidsproblemen. Zoals je ziet kunnen de symptomen sterk verschillen. Zo hebben sommige mensen heel heftige klachten en anderen juist alleen vage klachten.
Wat is coeliakie?
Coeliakie houdt in dat je chronisch intolerant bent voor gluten. Deze beschadigen het slijmvlies van de dunne darm waardoor voedingsstoffen minder goed kunnen worden opgenomen. Coeliakie kan zich voordoen op elke leeftijd. Bij een vermoeden van coeliakie moet allereerst een bloedtest afgenomen worden. Als antistoffen worden ontdekt volgt een biopsie van de dunne darm, ter bevestiging van de diagnose coeliakie. Vraag vooral eens in je familie of iemand gediagnosticeerd is met deze glutenintolerantie, aanleg voor deze ziekte is namelijk erfelijk.
Wat is glutensensitiviteit?
Ook kan het zijn dat je niet intolerant bent, maar wel overgevoelig bent voor gluten. Dit uit zich op vrijwel dezelfde manier als coeliakie met maagdarmklachten, hoofdpijn, concentratiestoornissen, tintelingen in de ledematen of eczeem. Op basis van deze sterk uiteenlopende symptomen wordt soms de diagnose glutensensitiviteit vastgesteld. Deze diagnose vindt plaats volgens uitsluiting. Als coeliakie en tarweallergie uitgesloten kunnen worden, en er bij een glutenvrij dieet een verbetering optreedt, kan men uitgaan van een glutengevoeligheid. Toch wordt deze onverdraagzaamheid vaak niet herkend doordat de symptomen overeenstemmen met die van vele andere ziektes.
Welke behandeling?
De behandeling van coeliakie en glutensensitiviteit is een glutenvrij dieet: geen producten meer eten met het bestandsdeel dat je ziek maakt. In de meeste gevallen leidt een dieet zonder gluten in korte tijd tot een aanzienlijke verbetering: de stoelgang wordt regelmatiger en je voelt je over het algemeen een stuk gezonder. Een glutenvrij dieet is tegenwoordig makkelijker dan voorheen te volgen met de juiste producten, gemaakt door gespecialiseerde producenten.
Altijd eerst testen
Als het niet nodig is om een glutenvrij te volgen, is het niet verstandig om dat wel te doen. Het is belangrijk om daar pas mee te beginnen als je een arts hebt bezocht. Het is niet eenvoudig om glutenvrij te eten en een kans op een tekort aan voedingsstoffen is groot. Laat daarom altijd eerst een arts onderzoeken om vast te stellen of er sprake is van coeliakie of glutensensitiviteit.
- Nederlandse Coeliakie Vereniging
- Voedingscentrum