Voorbereiding op het verteren van eten
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is kauwgom kauwen slecht voor je spijsvertering?
Kauwgom kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel in je mond. Hierdoor wordt de spijsvertering geactiveerd en gaan de darmen zich voorbereiden op het eten dat eraan lijkt te komen. Daarnaast slik je tijdens het kauwen lucht in, wat ervoor zorgt dat de darmen in beweging komen. Na een darmoperatie wordt vaak een kauwgompje aan de patiënt aangeboden, omdat de beweging van de darmen een opstopping voorkomt. Al met al 'fopt' kauwgom kauwen dus de spijsvertering.
Wanneer niet?
Bij gevoelige darmen is het beter om geen kauwgom te kauwen. Door de ingeslikte lucht kan winderigheid ontstaan en kun je last krijgen van boeren. Ook zijn sommige mensen overgevoelig voor zoetstoffen zoals sorbitol, dat vaak als suikervervanger is toegevoegd. Kauwgom heeft dan soms een laxerende werking.
Titaandioxide
Als witte kleurstof wordt titaandioxide aan kauwgom toegevoegd. Dit stofje met E-nummer E171 wordt met steeds meer argwaan bekeken, omdat het nanodeeltjes bevat die in de lever en andere organen terechtkomen en zich kunnen ophopen. In Frankrijk is het sinds januari 2020 verboden om titaandioxide aan producten toe te voegen. Ook de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft opnieuw naar de veiligheid van het additief E 171 gekeken. Reden is dat nieuwe informatie over mogelijke effecten van titaandioxide beschikbaar is gekomen. EFSA concludeert dat niet zeker is dat het gebruik van E 171 in voedsel veilig is. Het is nu aan de Europese Commissie en de lidstaten om te beslissen of titaandioxide nog in voedsel gebruikt mag worden in Europa. Dit gebeurt naar verwachting op korte termijn. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) is voor Nederland betrokken bij deze beslissing.
Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
- Consumentenbond
- Darmgezondheid.nl