Ontdek verschillende stijlen
Hou je van dansen? Dan kun je allerlei soorten lessen volgen. Maar welke past bij jou? Maak kennis met drie populaire stijlen: stijldansen, streetdance en buikdansen.
Stijldansen
Bij stijldansen dans je in paren. Je hebt het standaard stijldansen, ballroomdansen en het Latindansen. Onder ballroomdansen vallen de Engelse wals, tango, quickstep, slowfox en Weense wals. Onder de Latindansen horen de cha cha, rumba, paso doble, samba en de jive.
Les
Meestal begint de les met een rustige dans, zoals de quikstep. Daarna dans je een paar dansen en leer je een stukje van een nieuwe. De dansleraren doen dit voor. Eerst zonder muziek en dan met muziek.
Kleding
Je hebt om te beginnen geen speciale dansschoenen of kleding nodig. Wel is het van belang dat er een gladde zool onder je schoenen zit, anders beweeg je niet makkelijk.
Training
Bij stijldansen is een goede houding heel belangrijk. Bij Latindansen sta je rechtop met het gewicht licht naar voren op de bal van de voet. Zo kun je snelle dansbewegingen maken. Bij de ingewikkelde bewegingen wordt er steeds meer hersenarbeid gevraagd. De tango en de wals doen een groter beroep op het coördinatievermogen dan een halfuurtje joggen.
Streetdance
Streetdance is tegenwoordig een mix van jazz, funk en hiphop. Het is een sport met een grote sociale interactie met omstanders en mededansers. In Nederland wordt streetdance vaak op sportscholen of dansscholen gegeven.
Les
Om blessures te voorkomen, begint de les met een warming-up. Daarna volgt een choreografie - dat zijn dansjes die je gaat leren - en werk je tegelijkertijd aan je conditie en houding. Je sluit de les af met een coolingdown.
Kleding
Om goed te kunnen bewegen en zweten is het belangrijk om losse, luchtige kleding te dragen. Goede sportschoenen zijn onmisbaar.
Training
Je werkt vooral aan je conditie, houding en lenigheid. De bewegingen zijn los en de pasjes volgen elkaar snel op.
Buikdansen
Buikdans is waarschijnlijk één van de oudste dansen. Het is voor mannen en vrouwen, jong en oud. Bij het buikdansen ligt de nadruk op het bekkengebied en de heupen.
Les
Een les begint met een warming-up. Je stretcht en maakt heupen en armen los. Dan doe je een zogenaamde isolatieoefening. Je beweegt bijvoorbeeld eerst alleen je hoofd, later bewegen ook je armen mee. Je sluit af met een coolingdown.
Kleding
Je kunt het beste gemakkelijk zittende kleding aantrekken. Zoals een stretchbroek en een topje. Ook kun je een lange sjaal, doek of een riem met muntjes om je heupen doen, zodat de bewegingen goed uitkomen. Je danst op schoenen met gladde zolen of op blote voeten.
Training
Buikdansen is een totale 'body & mind work-out'. Je spieren en gewrichten worden soepeler en je ontwikkelt een goede beheersing. Het is goed voor de conditie en de lichaamsverhouding. Je leert oriëntaalse ritmes te onderscheiden en vergroot je zelfbewustzijn.