Hoeveel moet je nu écht drinken na het sporten?

Vergeet de voorbereiding en nazorg niet

Getty Images

Sporten brengt je even op andere gedachten, al moet je wel een beetje je hoofd erbij houden. Het gewichtsverlies geeft misschien een prettig gevoel, maar het is heel belangrijk om het vochtverlies ook weer aan te vullen. Hoeveel water moet je eigenlijk drinken en wanneer?

Drinken vóór het sporten

Drinken gaat voor een groot deel automatisch tijdens het sporten: je krijgt een droge keel of gewoonweg dorst. Maar iets wat je misschien snel vergeet voor het sporten, is ervoor zorgen dat je in ieder geval niet uitgedroogd aan een work-out begint. Een soepel verlopende sportsessie begint pas goed als je genoeg vocht tot je hebt genomen. Als je uitgedroogd aan een work-out begint, moet je hart harder werken om bloed rond te pompen en stijgt je lichaamstemperatuur sneller.

Urine als gids

Weet je niet precies hoe het ervoor staat met je vochtgehalte? De snelste en gemakkelijkste manier om dit te checken is door even kijken naar de kleur van je urine. Hoe lichter de kleur, hoe kleiner de kans is dat je uitgedroogd bent of raakt. Is je urine wat donkerder? Dan is het tijd om even wat water te drinken

Pas op dat je je vochtgehalte niet te snel rechtzet. Het is beter om het regelmatig op pijl te houden dan om in een keer heel veel water te drinken vlak voor het sporten. Drink liever zo’n vier uur voor het sporten wat meer en top je niveau dan af met een kleinere hoeveelheid vlak voor het sporten.

Tijdens het sporten

Een flesje water meenemen bij het hardlopen is misschien wat onhandig, maar het is wel nodig. Waarom vocht zo belangrijk is? Dat heeft vooral te maken met je spieren. Die bestaan voor driekwart uit water. Je voelt het dus als eerste in je spieren wanneer je te weinig water hebt gedronken. Regelmatig vocht opnemen is daarom ook één van de belangrijkste maatregelen tegen kramp. Denk daarbij aan zo’n 125 tot 250 milliliter per kwartier.

Ieder lichaam is anders, dus let vooral op wat voor jou het beste werkt. Om uit te meten hoeveel water jij het beste kunt drinken is je lengte en gewicht belangrijk, maar er zijn veel meer factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe fit je bent: hoe meer je lichaam gewend is aan trainen, hoe sneller en meer je zweet. Ook zweet je meer in warmere, maar ook vochtigere omgevingen. Tot slot hangt je gewichtsverlies en daarmee je vochtinname af van hoe zwaar je training is.

Na het sporten

Zorg dat je op tijd je vochtgehalte weer op peil brengt. Je spieren kunnen pas herstellen wanneer je genoeg water tot je hebt genomen. Alcohol is overigens een hele slechte keuze na het sporten. Dit zorgt juist voor uitdroging.

Wil je zeker weten dat je genoeg vocht opneemt? Weeg jezelf dan voor en na de training en check hoeveel vocht je bent verloren. Voor iedere kilo die je verliest, moet je ongeveer anderhalve liter water drinken.

Te veel drinken en watervergiftiging

Te veel drinken kan ook schadelijk zijn. Als je meer drinkt dan je kwijtraakt, kun je een watervergiftiging oplopen. Dit herken je aan de volgende symptomen:

  • Je voelt je verward of gedesoriënteerd
  • Moeite met evenwicht houden
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid en overgeven
  • Opgeblazen gevoel

Drink dus niet overmatig, want een watervergiftiging kan ernstige gevolgen hebben.

De zin en onzin van sportdranken

Als je een gemiddelde sporter bent, heb je in principe geen sportdrankjes nodig. Water is vaak de beste optie. Houd daarbij de volgende vuistregels aan:

  • Als je minder dan een uur traint, voldoet water prima.
  • Train je langer dan een uur, dan is sportdrank of een gesuikerd drankje een goede stimulans om langer door te kunnen gaan. Deze bevatten vaak extra voedingsmiddelen die je door het zweten verliest.
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Bupa